Reuzenfeestjaar

Hoera! De erfgoedcel van Dijk92 bestaat 10 jaar! Het is dus tijd voor een feestje in de 9 gemeenten waar we actief zijn. Een kenmerkende regionale traditie zetten we hierbij in de kijker: de reuzen. In Wetteren valt ons jubileum bovendien samen met de viering van 400 jaar Reus en Reuzin. In Buggenhout vieren we 25 jaar reus Marjaas. En wat komt nog? 

Het najaar van 2022 en het voorjaar van 2023 belooft gewoon reusachtig te worden. In sommige gemeentes zullen de plaatselijke reuzen echt overal te zien zijn, in een kartonnen versie. Van de wachtzaal bij de tandarts tot bij een lokaal architectenbureau, tot in de plaatselijke bibliotheek. In de scholen van bepaalde gemeenten stellen we een nieuw educatiepakket voor over de plaatselijke reuzen. We zullen ook lezingen en workshops aanbieden. Het summum wordt de reuzenhappening in Berlare, aan de oevers van het Donkmeer.

Meer info over de verschillende evenementen zal stelselmatig op deze pagina verschijnen. Een andere tip is om je te abonneren op de nieuwsbrief via de home-pagina, zo ben je altijd op de hoogte.

Reuzenhappening_reus
Géneviève Hardy

Projecten van Dijk92

Kartonnen versies van de reuzen duiken overal op in het straatbeeld!

Dijk92 koestert haar reuzen en de verenigingen er achter. Daarom organiseert ze elke vier jaar een reuzenhappening.

De erfgoedcel ontwikkelde een educatiepakket op maat van de lokale reuzen in Lebbeke en Hamme (Wetteren wordt verwacht in 2022).
2e graad basisschool

Inspirerende verhalen

Niet te missen activiteiten

Reuzenregio ten voeten uit

De Dijk92 regio is een echte reuzenstreek! Met het Ros Beiaard en de Wetterse reus en reuzin hebben we niet alleen enkele van de oudste reuzen in België, maar ook qua aantallen zijn we met onze bijna 150 reuzen een topregio. In de 9 gemeenten wordt de reuzencultuur al eeuwenlang van de ene generatie op de andere doorgegeven. Niet alleen worden enorme inspanningen gedaan om bestaande reuzen in ere te herstellen en zo vaak mogelijk naar buiten te brengen, ook nieuwe reuzen zien nog steeds het levenslicht. Omdat reuzen de aandacht van zoveel mensen vasthouden, wil Dijk92 haar steentje bijdragen om dit erfgoed een duurzame toekomst te geven.