Een reus voor de Serbos

op 24.02.2022

De Dijk92 regio is een echte reuzenstreek! Met het Ros Beiaard en de Wetterse reus en reuzin hebben we niet alleen enkele van de oudste reuzen in België, maar ook qua aantallen zijn we met onze bijna 150 reuzen een topregio. De reuzenbeheerders zetten zich in om de bestaande reuzen in goede staat te houden, maar ook nieuwe reuzen zien nog steeds het levenslicht. Zo ook in de Dendermondse Serbosstraat binnenkort.

Toen Rosse Buurten afgelopen zomer in de multiculturele Serbosstraat in Dendermonde neerstreek, viel het op dat heel wat jonge bewoners geboeid waren door de 2 reuzen van de wijk. Hieruit ontstond het idee om tegenover de 'oude' reuzen uit de jaren 1930, een nieuwe reus van de 'blokken', zoals de woontorens in de Serbosstraat worden genoemd, te plaatsén.

Uit de marge vzw en Stedelijke Musea Dendermonde dienden een ondersteuningsaanvraag in bij de erfgoedcel en de bal ging aan het rollen. Op 16 februari konden de kinderen en jongeren uit de Serbos kennis maken met verschillende technieken die ze kunnen aanwenden om een reus te maken.

Gert Peleman

Reuzenbouwer Gert Peleman is geen onbekende in de regio. Heel wat reuzenverenigingen doen beroep op zijn expertise voor het maken of restaureren van een reus. Recent nog maakte hij een nieuw hoofd voor de Appelse reuzin Miss Paling.

Gert liet de kinderen en jongeren van de Serboswijk kennismaken met verschillende materialen waarin een reus kan worden gemaakt: papier maché, piepschuim en klei. De emmer water stond klaar want een reuzenhoofd maken, dat is een vuil werkje! En niet makkelijk, zo bleek uit de reacties van de kinderen

Workshop graffiti
Workshop graffiti

Bij een nieuwe reus horen ook hedendaagse technieken. Graffiti bijvoorbeeld. Via een workshop kregen de jongeren het graffiti spuiten in de vingers. Enkele herashekkens omwikkeld met plastic en spuitbussen. Meer hadden de jongeren niet nodig om kleur te brengen in hun wijk.

Helemaal uit Blankenberge kwam Hans van Creafoam, het enige atelier in België dat creaties maakt in 'foam', een soort van schuimrubber. Het flexibele materiaal leent zich perfect tot bijzondere ontwerpen. Van een reuzenhoed, bijvoorbeeld, of de rok van de reus. Het rubber wordt met behulp van een verfbrander aan elkaar gesmolten. De kinderen maakten een patchwork van foam dat zal gebruikt worden in de aankleding van de definitieve reus.

workshop foam
workshop foam

Het werd een fijne namiddag van elkaar ontmoeten, creatief bezig zijn en gezellig samen chocomelk drinken. De komende maanden zet de wijk het traject naar een nieuwe reus verder. We kijken er naar uit de reus in onze regionale reuzenfamilie te verwelkomen!

Meer over reuzen

De Dijk92 regio is een echte reuzenstreek! Met het Ros Beiaard en de Wetterse reus en reuzin hebben we niet alleen...

De erfgoedcel ontwikkelde een educatiepakket op maat van de lokale reuzen in Lebbeke en Hamme (Wetteren wordt verwacht in 2023).
2e graad basisschool

Dijk92 koestert haar reuzen en de verenigingen er achter. Daarom organiseert ze elke vier jaar een reuzenhappening.