Curieus naar onze reus?

Reuzen spreken al heel lang tot de verbeelding. Met de bouw van gigantische poppen worden bekende figuren al sinds de Middeleeuwen tot leven gebracht. De oudste Belgische reuzen zijn dan ook al honderden jaren oud. Zo is het Ros Beiaard van Dendermonde al meer dan 500 jaar oud!

Elke reus heeft zo een eigen verhaal dat hem aan een bepaalde gemeente of wijk verbindt. Veel steden en gemeenten beschouwen hun reuzen dan ook als vooraanstaande inwoners en schrijven hen zelfs officieel in hun bevolkingsregister in. Huwelijken tussen twee reuzen zijn niet ongewoon en daarna kan een reuzenpaar ook aan kinderen beginnen. Het mag intussen wel duidelijk zijn dat de reuzencultuur een boeiende wereld op zich is. Ben je nieuwsgierig om meer bij te leren over reuzen?

De erfgoedcel ontwikkelt momenteel een educatiepakket op maat van de lokale reuzen in Lebbeke, Hamme en Wetteren.

Wat kan je verwachten?

Dit educatief pakket wil leerlingen uit de tweede en derde graad lager onderwijs nieuwsgierig maken naar reuzen en de bijhorende rituelen en gebruiken.

Leerlingen maken kennis met lokale reuzen via 5 thematische lessen, opgehangen aan 5 brieven en 8 vriendenboekpagina’s. In de brieven ontmoeten Lisse en Leander lokale reuzen tijdens hun omzwervingen door de gemeente en haar wijken/deelgemeenten. Lisse en Leander vormen de schakel tussen de leerlingen en de reuzen. Doorheen de brieven krijgen de leerlingen opdrachten waarin ze uitgedaagd worden om een nieuwe reus te maken en enkele reuzenrituelen toe te passen op hun eigen reuzen.

Laat je leerlingen doorheen het traject kennismaken met iemand die de reuzentraditie levend houdt, een reuzendrager of reuzenmaker, of verwelkom een echte reus in de klas!

De lancering van het pakket wordt verwacht eind 2023!

Erfgoedcoördinator - Educatie en onderzoek

0471 35 82 43

Meer informatie over het reuzenpakket aanvragen