Reuzen

Tot op vandaag houdt de reuzencultuur in Vlaanderen stevig voet aan de grond. Hoeveel reuzen Vlaanderen op dit moment telt, kan niemand precies zeggen. Auteur Renaat van der Linden schatte hun aantal in 1985 op 1700. Over recentere cijfers beschikken we helaas niet. Maar wat wel helemaal zeker is, is dat reuzen in alle vormen en kleuren bestaan. 

Reuzenregio ten voeten uit

De Dijk92 regio is een echte reuzenstreek! Met het Ros Beiaard en de Wetterse reus en reuzin hebben we niet alleen enkele van de oudste reuzen in België, maar ook qua aantallen zijn we met onze bijna 150 reuzen een topregio. In de 9 gemeenten wordt de reuzencultuur al eeuwenlang van de ene generatie op de andere doorgegeven. Niet alleen worden enorme inspanningen gedaan om bestaande reuzen in ere te herstellen en zo vaak mogelijk naar buiten te brengen, ook nieuwe reuzen zien nog steeds het levenslicht. Omdat reuzen de aandacht van zoveel mensen vasthouden, wil Dijk92 haar steentje bijdragen om dit erfgoed een duurzame toekomst te geven. 

Reuzenhappening_reus
Géneviève Hardy

Achter elke reus staat een sterke gemeenschap

Achter iedere reus zit een gedreven groep mensen. Heel wat scholen, verenigingen, vriendengroepen en organisaties houden een reus in leven. Die reus verwijst doorgaans naar hun identiteit als groep. Elke reus heeft zo een eigen verhaal dat hem aan een bepaalde stad of wijk verbindt. Reuzen worden dan ook beschouwd als vooraanstaande inwoners en velen zijn zelfs officieel ingeschreven in het bevolkingsregister. Huwelijken tussen twee reuzen zijn ook niet ongewoon en daarna kan een reuzenpaar ook aan kinderen beginnen. De levenslooprituelen die het leven van reuzen kleuren, tonen aan dat de reuzencultuur om veel meer gaat dan met reuzen door de straten lopen.

Projecten van Dijk92

Dijk92 koestert haar reuzen en de verenigingen er achter. Daarom organiseert ze elke vier jaar een reuzenhappening.

De erfgoedcel ontwikkelde een educatiepakket op maat van de lokale reuzen in Lebbeke en Hamme (Wetteren wordt verwacht in 2022).
2e graad basisschool

Inspirerende verhalen

Niet te missen activiteiten