Diane gaat aan de slag met de Erfgoedapp in Overmere

op 09.06.2022

De missie van Diane is het erfgoed uit Overmere zo goed mogelijk bewaren en in de kijker zetten. Een beetje zoals de erfgoedcel van Dijk92 dat ook doet eigenlijk, maar dan lokaal en vanuit vrijwillig engagement bij de Heemkundige Kring Overmere. In dat kader zou ze graag met de Erfgoedapp werken. De Erfgoed-wat? Ze ontdekte het allemaal tijdens een gratis introductie van Dijk92 en Erfgoed Viersprong. Voor de vorming van start ging, vroegen we haar waarvoor ze de app zou gebruiken ...

De Erfgoedapp kan je gratis downloaden in de App- of Playstore. Het is een tool van Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed. Dankzij de app kan je via de gps van je telefoon een wandel-of fietsroute volgen die verrijkt is met tekst, foto's, video's, etc. Diane maakte al eerder een wandelroute op kaart. Net zoals verschillende grotere organisaties, wil ze die route ook via de app gaan aanbieden. Ze contacteerde daarom Dijk92 en sprak vol ambitie over de projecten die ze graag met de Erfgoedapp zou realiseren. Het was voor Dijk92 en Erfgoedcel Viersprong de aanzet om haast te maken met een al op stapel staande vorming ...

De vorming ging over het gebruik van de Erfgoedapp voor activiteiten in open lucht. Diane en collega Geertrui stippelden bijvoorbeeld al een Kappelletjeswandeling uit. “Het VVV Donkmeer ontwikkelde al een fietsroute rond dit thema, maar de afstanden zijn vrij groot en niet iedereen fietst. In Overmere liggen de kappelletjes zo dicht bij elkaar dat een wandeling perfect is.

“Ik heb die Kappelletjeswandeling ook al gedaan voor klassen uit het schooltje in de buurt”, vervolgt Diane. “Dan geef ik wat extra uitleg over de geschiedenis van de streek, aan de hand van wat je nu nog kan zien in het landschap. Graag zou ik mijn kennis van de streek nog aan meer mensen doorgeven. Als ik die route met de uitleg in de Erfgoedapp kan stoppen, dan hebben de mensen altijd een gids in hun gezelschap!”

"Zo verzilveren we het vele werk dat binnen de heemkring en het boerenkrijgcomité wordt verzet. Ineens wordt onze route zichtbaar voor geïnteresseerden verspreid over heel Vlaanderen. De app heeft meer dan 130.000 downloads hé."

Diane

De Kappeletjeswandeling is niet het enige project waarvoor Diane mogelijkheden ziet met de Erfgoedapp. “In Overmere is ooit de Boerenkrijg begonnen. Dat zal in 2023 precies 225 jaar geleden zijn. De heemkring van Overmere en het Boerenkrijgcomité willen samen alle plaatsen die herinneren aan de Boerenkrijg verbinden met een autoroute doorheen de regio, tot in het Waasland. Dat traject zou ik dan ook opladen in de Erfgoedapp.”

De Erfgoedapp kan ook binnen gebruikt worden, bijvoorbeeld om extra inhoud aan te bieden bij bepaalde stukken. Zo’n rondleiding maken in de Erfgoedapp is iets complexer. Toch zijn er plannen om ook hierover een vorming te geven in het najaar.

Vereecken orgel Overmere

Diane hoopt in elk geval dat de vervolgopleiding er komt: “Samen met anderen zet ik me nu al een tijdje in om de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemel-Opgenomen-kerk in Overmere op te waarderen. De kerk bezit o.a. een prachtig orgel, dat nu al 20 jaar wordt bespeeld door Lieve van de Rostyne. (cf. foto) Het orgel is nog gemaakt in het 19e eeuwse atelier van de familie Vereecken in Gijzegem. Vermits ik zelf oorspronkelijk afkomstig ben uit Gijzegem, spreekt het me dus nog meer aan. Ik zou de Erfgoedapp graag inzetten om duiding te geven aan de bezoeker. Want wie meer weet, ziet meer en zal de kerk en haar interieur dus ook meer gaan waarderen.”

De Erfgoedapp biedt dus vele mogelijkheden om mensen van ons cultureel erfgoed te laten proeven. Dankzij de app hoef je hiervoor niet per se in grote steden of musea te slenteren. Diane toont duidelijk aan dat het landschap en het erfgoed in een deelgemeente als Overmere al heel wat te vertellen heeft, in een prachtig groen kader.

Trek erop uit met de Erfgoedapp

De erfgoedcel stippelde drie volksverhalenroutes uit in de regio. Langs deze fietsroutes kan je luisteren naar regionale volksverhalen, verteld in het plaatselijke dialect.