Hoewel Sint-Maarten in onze regio nog actief gevierd wordt, verdwijnen traditionele elementen meer naar de achtergrond en worden de verschillen met de Sinterklaasviering steeds kleiner. Via 5 Sint-Maartenroutes zetten we de praktijken en plaatsen verbonden aan Sint-Maarten in onze regio in de kijker.

Klaar om te vertrekken?

De Sint-Maartenroutes zijn gemarkeerd met het Europese Sint-Martinuslogo in beide wandelrichtingen. Via pijlen of de rood-wit aanduiding van de Grote Routepaden volg je het traject. De routes zijn in eerste plaats bedoeld als wandelroutes. Staat er ook een symbool van een fiets bij de route, dan kan je de route ook met de fiets afleggen.

Kies je route

 • Rode route: Op stap met Sint-Maarten in Lebbeke, Berlare en Wichelen (27 km): digitale kaart - gpx route
  Je volgt de rood/witte GR-aanduiding en de groene pijlen (door Berlare).
 • Groene route: Op stap met Sint-Maarten in Hamme, Zele en Dendermonde (52 km): digitale kaart - gpx route
  Je volgt de groene pijlen.
 • Gele route: Op stap met Sint-Maarten in Wetteren (18,5 km): digitale kaart - gpx route
  Je volgt de gele pijlen.
 • Blauwe route: Op stap met Sint-Maarten in Denderbelle (13km): digitale kaart - gpx route
  Je volgt de gele pijlen.
 • Lila route: Op stap met Sint-Maarten in Moerzeke (7,5 km): digitale kaart - gpx route 
  Je volgt de gele pijlen.
 • Voor fervente wandelaars: combineer de rode en gele route en de Sint-Maartenroute doorheen regio Aalst om een lus te maken van ca. 70 km: digitale kaart - gpx route 

Liever een papieren wandelkaart? Je haalt een gratis exemplaar op in het toeristisch infopunt, de bib of de cultuurdienst van jouw gemeente. Of je wandelt eens binnen in ons kantoor!

Beleef meer met de Erfgoedapp

Zie je deze sticker onderweg? Bekijk dan via de gratis Erfgoedapp filmpjes, foto's of extra informatie over Sint-Maarten erfgoed in je directe omgeving!

Je downloadt de Erfgoedapp via je appstore. Open de app bij vertrek en download de gekozen route via de oranje cirkel met het kompas. Je bekijkt de route en bezienswaardigheden via de oranje cirkel met het kaartsymbool.

Onderdeel van een Europees wandelnetwerk

Deze 5 routes maken deel uit van de meer dan 5000 km lange 'Via Sancti Martini', een door Europa erkende Culturele Route. De route bestaat uit verschillende trajecten doorheen 12 Europese landen, allemaal gemarkeerd met het Sint-Martinuslogo.

Bijzondere trajecten van de route zijn het stuk tussen Szombathely in Hongarije, de geboorteplaats van Sint-Maarten en Tours (Frankrijk), de plaats van zijn graf, via Pavia (Italië), de plaats van zijn jeugd. Vanuit Tours, waar Sint-Maarten bisschop was, kan je wandelen naar Worms (Duitsland), waar hij het Romeinse leger verliet en Trier (Duitsland), waar hij de Romeinse keizer ontmoette. De route verbindt echter ook een groot aantal culturele erfgoedsites door Oostenrijk en Slowakije en andere routes leiden naar Utrecht in Nederland of naar Zaragoza in Spanje.

De route komt Vlaanderen binnen vanuit Frankrijk via het Heuvelland en steekt de grens over met Nederland in Bergen-op-Zoom.

Lees meer