Natuur en ambacht: de watermolen van Massemen

op 27.09.2021

Twee ezeltjes en de zeldzame gele kwikstaart voelen er zich als een vis in het water. De daslook groeit er naast een grote beek met snelstromend water. Dat doet dan weer de molen draaien, waardoor ook jij vers gemalen meel kan kopen. Stap gerust eens de idyllische setting binnen die Agnes en molenaar Roel levendig houden.

De verbrande molen

De watermolen van Massemen wordt ook de Van Hauwersmeirmolen genoemd, al is die naam niet altijd even makkelijk om uit te spreken. “De naam is afkomstig van de familie die de molen meer dan honderd jaar lang gehuurd heeft van de prinsen De Merode.”, geeft Agnes mee. Toch is er dankzij recent onderzoek van Jan Lampaert misschien een alternatief mogelijk voor de naam. Agnes: “Jan heeft een vermelding van de molen gevonden die dateert uit 1479. Daar wordt de molen omschreven als “de verbrande molen”. Dat zou dus een praktischer alternatief kunnen zijn, al is de naam dan nog steeds niet zo flatterend.”

Meel en olie

De molen maalt nu nog enkel meel, maar dat was niet altijd zo. “Vroeger was aan overkant van de beek een “stampkot”. Daar maalden de stenen dus niet, maar ze rolden over de noten of zaden tot ze waren fijngestampt en de olie vrijkwam. Het stampkot werd in 1909 vervangen door een industriële olieslagerij, die mee werd aangedreven door een stoommachine. De indrukwekkende maalsteen en de twee verticale stenen “lopers” zijn nog steeds te zien. Dat is te danken aan de ingrijpende restauratie van het gebouw en de 25-meter hoge schouw.

De molen bezoeken

Je kan de watermolen in werking zien tijdens elk laatste weekend van de maand, van maart t.e.m. oktober. Ook als klas of bedrijf kan je een bezoekje aan de molen inplannen.

Ontdek meer molenerfgoed

Pakket rond molen(aars)erfgoed (ev. ter voorbereiding van een bezoek aan de Patattenmolen in Opstal)

2e-3e graad basisschool