De maquettes: hoe ’t Wieze van gisteren dat van morgen zal sieren

op 27.03.2024

Bezoek eens Wieze in Dendermonde! Op Erfgoeddag kan dat heel uitzonderlijk bij Object Care. Dat bedrijf is gespecialiseerd in allerlei technieken om erfgoed- en kunstobjecten in topvorm te houden. Greet De Saedeleer van Object Care sleutelt aan maquettes die het Wieze van meer dan 50 jaar geleden tonen. “’T is een eer om het levenswerk van Theofiel Jacobs een verjongingskuur te mogen geven!” De plannen om het geheel in de gemeente tentoon te stellen zijn in volle ontwikkeling.

Praktisch Erfgoeddag 21 april 2024:

* Opendeur Object Care, Reihagenstraat 17, van 11 - 16 u.
* Expo aan pastorie Wieze, Sasbaan 2. De expo blijft nog even staan na 21 april.

Er was eens …

Theofiel Jacobs is een trotse inwoner van Wieze. Vanaf de jaren ’80 begon hij met het maken van maquettes van gebouwen uit de gemeente. Voor het plezier. Om in de tuin te zetten. Maar ook omdat hij zag dat de gemeente sterk veranderde.

In 2016 moest Theofiel verhuizen. De maquettes waren te groot om mee te nemen. Kristiaan Bernauw, de huidige eigenaar van het kasteeldomein, verwierf ze. Later schonk hij ze aan de gemeente Lebbeke. Nu is het moment gekomen om de maquettes in ere te herstellen.

De gemeente won eerst advies in bij de erfgoedcel van Dijk92. Die verwees door naar Object Care voor de asbestverwijdering. Daarna is het misschien wel aan jou?

Oproep

Heb jij ook een hart voor erfgoed? Ben je een handige harry of harriëtte? Dan ben jij de geknipte persoon om mee te helpen bij de restauratie van de maquettes! Je kan thuis aan een maquette werken. Of je neemt deel aan de restauratiesessies die de gemeente Lebbeke organiseert. Tegelijkertijd gaan we samen op zoek naar een nieuwe thuis voor deze huisjes. Zo maak je van Wieze een nóg mooiere plek!

Meld je aan om mee te helpen

 

Greet aan de bak

Greet De Saedeleer is directrice van Object Care. Maar ze trekt ook zelf de handschoenen aan. “Eerst fotograferen we alles grondig. Daarna verwijderen we de dakbedekking van de miniatuurhuisjes. Daarin zit asbest. We tekenen de contouren van de stukken op papier, zodat ze makkelijk na te maken zijn in andere materialen. Daarnaast geven we alles een opfrissing, waarbij we mos en groot vuil verwijderen. Zo zorgen we ervoor dat de vrijwilligers veilig en proper aan de slag kunnen voor de restauratie.”

Asbestverwijdering bij maquettes
stofzuigen van maquettes

Wat vind je zo leuk aan dit project?

Bij deze vraag denkt Greet eerst aan het eindresultaat: “We verlengen de levensduur van die objecten. We voelen de dankbaarheid van de mensen. Dat geeft voldoening, daar doen we ‘t voor.” “Maar wat dit die maquettes zo leuk maakt,” vervolgt Greet, “is de lokale gedragenheid errond.” “De gemeente, de erfgoedcel, vrijwilligers, … iedereen werkt goed samen. Da’s niet evident. In veel gemeenten zou dit verkommeren. Je hoort ze al komen: “Is dat erfgoed, zo’n knutselwerkje uit iemands tuin?” Akkoord, dit zal niet in de Vlaamse canon belanden. Maar het is heel lokaal, toegankelijk erfgoed."

"De maquettes roepen bij veel mensen herinneringen op. Herinneringen aan plaatsen die intussen vaak veranderd zijn. Dat heeft zijn waarde."

Greet

Wat zal er op Erfgoeddag te zien zijn?

Op 21 april maak je in de praktijk kennis met de aanpak van Object Care. “Hoe doe je dat nu, asbest verwijderen?” is een vraag die we wel vaker krijgen, zegt Greet. “Nu is het de gelegenheid om dat eens te zien in onze ateliers. Daarnaast maak je kennis met andere projecten van ons. Zo nemen we momenteel beelden uit het Letterenhuis in Antwerpen onder handen. We werken ook nog altijd aan archiefmateriaal dat beschadigd werd door de zware overstromingen in Luik tijdens de zomer van 2021.”  

Gemeente Lebbeke - ophaling maquettes door de technische dienst van de gemeente
Bezoek van de maquettes, thuis bij Theofiel Jacobs (links). Midden: schepen van cultuur Maria Van Keer. Rechts: verantwoordelijke technische dienst

Voor en na Erfgoeddag

In de week voor Erfgoeddag loopt in Wieze een openluchttentoonstelling over de maquettes. An Heirbaut van gemeente Lebbeke: “We lanceren het project met enkele pancartes aan de pastorie van Wieze. Je krijgt er foto’s te zien van vroeger en nu, vergezeld van de nodige uitleg. Het is tegelijk ook een uitnodiging om als burger te participeren bij de uitwerking van het project.”

Na Erfgoeddag begint het echte werk pas echt. Dan gaat de gemeente samen met de vrijwilligers van start. Daarbij zal de erfgoedcel van Dijk92 ook een bemiddelende rol spelen. Naar aanleiding van het traject met Object Care, zal de erfgoedcel in het najaar ook een reeks vormingen aanbieden over verschillende vormen van “gevaarlijk erfgoed”. Want de maquettes van Wieze zijn helaas niet de enige erfgoedobjecten waar asbest in verwerkt zit.

Meer Erfgoeddagverhalen

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van “thuis”. De reden om op 21 april uit je kot te komen!