Hoe kan je geld verzamelen voor je vereniging?

Koken kost geld. Iedere vereniging heeft centen nodig om activiteiten te organiseren, communicatie te voeren en om bijvoorbeeld locaties te huren. In dit artikel geven we je enkele tips over hoe en waar je je financiering kan opkrikken. Met dank aan de collega's van het cultuurloket in Dendermonde.

Organiseer een verkoop

Wafels, taarten, wijn, cava, koeken, wc-papier, sokken, bierpakketten zijn maar enkele voorbeelden van de talloze mogelijkheden om als vereniging te verkopen.

 • Kies een product dat je koper echt kan gebruiken, zoals iets om te eten of te drinken.
 • Kies een product dat bij de tijd van het jaar hoort, bijvoorbeeld valentijnsontbijt.
 • Werk met afgeronde prijzen: 1, 2, 5, 10 … EUR.
 • Schakel je leden in bij de verkoop en reik eventueel een prijs uit aan de beste verkoper (een gratis lidmaatschap, korting op een kamp of activiteit, een dessertje tijdens het eetfestijn …).
 • Deel je actie op sociale media en via e-mail.

Organiseer een evenement

Een eetfestijn, een galabal, een quiz, een filmavond … Kortom organiseer een leuke aantrekkelijke activiteit waar mensen graag naar toe komen.
Leg je deelnemers in de watten. Zo komen ze zeker ook naar de volgende editie. Soms kan je ook gewoon je karretje aan een bestaand evenement hangen. Sluit bv. aan op een bestaande rommelmarkt, een kermis of buurtfeest.

Veiling

Organiseer een veiling waarvan de opbrengst naar jouw doel kan gaan. Probeer mensen spullen te laten doneren zodat de gehele opbrengst naar jouw doel gaat. Dit vergt behoorlijk wat organisatie en je moet genoeg bezoekers naar de veilig kunnen trekken om de veilig te laten slagen.

trooper

Trooper

Via Trooper combineer je online shoppen met inkomsten voor jouw vereniging. De deelnemende webshops geven gemiddeld 5% van het aankoopbedrag. De shopper betaalt niets extra. Maak een pagina aan voor jouw vereniging om van start te gaan. Bij downloads vind je een PowerPoint met gedetailleerde uitleg.

Zoek sponsors

Dit is een beproefde manier van geld inzamelen. Je zoekt naar bedrijven en winkels die je in ruil voor geld of producten in de picture zet op jullie evenementen of website.
Je kan ook een sportieve uitdaging aangaan zoals een sponsorloop of fietstocht waarbij je zelf gesponsord wordt per kilometer. Bewegen met een doel als het ware.
Via SponsorKliks kan je zelf een financiële bijdrage leveren aan jouw sponsordoel, zonder dat het jou een cent extra kost!

Wees creatief met je ledenbijdrage

Heb je een loyaal publiek? Wees dan creatief met je ledenbijdrage. Hieronder een voorbeeld van hoe Jazz Centrum Vlaanderen (JCV) dit doet, het is voor hen een succesvolle manier van fondsenwerving.

 • De gewone lidkaart van 12 EUR (koppels: 20 EUR) per jaar geeft recht op een korting bij activiteiten van JVC en activiteiten van derden.
 • De steunlidkaart van 25 EUR (koppels: 40 euro) per jaar geeft recht op een korting bij activiteiten van JVC, activiteiten van derden en je naam wordt vermeld op de website als ‘steunend lid’.
 • De VIP lidkaart van 50 EUR (koppels 90 EUR) per jaar geeft gratis toegang tot alle activiteiten van JVC, ledenkorting bij activiteiten van derden en je naam wordt vermeld op de website als ‘steunend VIP lid’.
   

Crowdfunding

Indien je voor een specifiek project fondsen nodig hebt, is crowdfunding een ondertussen ingeburgerde manier van geld inzamelen. Via online crowdfundingplatformen kan je je project in de kijker zetten en laten financieren.

Enkele voorbeelden van crowdfundingplatformen:

 • Het sociale crowdfundingsplatform socrowd geeft via crowdfunding renteloze leningen aan (socio-culturele) organisaties.
 • De Koning Boudewijnstichting heeft verschillende formules:
  • Met een Fonds ‘Vrienden van’ kan je voor meerdere projecten van je vereniging geld in zamelen.
  • Met een projectrekening beheerd door de Koning Boudewijnstichting kan je in alle transparantie giften inzamelen bij sympathisanten. Je project krijgt meer zichtbaarheid en de schenkers zijn zeker dat hun giften naar de realisatie van een specifiek project gaan.

Onroerend erfgoedorganisatie Herita, de organisator van Open Monumentendag, heeft op haar website een gans lijstje klaar met financieringsmogelijkheden.

Bekijk ook...

You don't have access to download this file.