In 120 bladzijden vertelt Bier van hier het verhaal van 300 jaar brouwerijgeschiedenis in de Dijk92 regio.

Op 1 december 2017 verscheen het boek ‘Bier van hier. 300 jaar brouwerijen in het Land van Dendermonde’. De erfgoedcel werkte hiervoor samen met lokale erfgoedverenigingen, privéverzamelaars en André Delcart, specialist in voeding en streekproducten. Het idee voor de publicatie ontstond tijdens één van de Tournées Volkscafé. Vier jaar na elkaar konden liefhebbers met een bus typische volkscafés bezoeken om er een streekspecialiteit of lokale bieren te proeven. Toen ontstond het idee om iets meer te doen rond al het bier dat deze regio te bieden heeft.

Een moeilijke zoektocht naar sporen van brouwerijen

Met Bier van hier wil de erfgoedcel in de eerste plaats het brouwerserfgoed in onze regio in de spotlights plaatsen. Bier en brouwerijen vormen immers een belangrijk onderdeel van onze ambachtelijke en industriële tradities en ons immaterieel cultureel erfgoed. Materiële getuigen van dit indrukwekkende brouwerijverleden worden echter steeds schaarser. Oude brouwerijsites verdwijnen, oude installaties belanden op de schroothoop, bedrijfsarchieven bij het oud papier.

De zoektocht naar archief- en beeldmateriaal verliep dan ook minder succesvol dan verhoopt. Veel brouwerijen hielden lang geleden op met bestaan waardoor hun archief vermoedelijk versnipperd of verloren is geraakt bij de daaropvolgende generaties die geen of minder voeling meer hadden met de brouwactiviteiten van hun voorouders. Fragmenten van het archief of losse foto’s belandden wel vaak bij de lokale heemkring of een verzamelaar.

Een chronologisch overzicht per gemeente

Bier van hier bevat een lijst van de getraceerde brouwerijen per deelgemeente, gebaseerd op lokale onderzoeken en publicaties, aangevuld met informatie van plaatsbezoeken en gesprekken met experts of telgen van brouwersfamilies. Er is veel aandacht voor de geschiedenis en productie van het bier. Elke brouwerij wordt apart beschreven en geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerde foto's, etiketten en ander rijk beeldmateriaal.

Bier van hier wil een aanzet zijn om het brouwerserfgoed in onze regio te bewaren, koesteren en ontsluiten. Het kan ook inspiratie bieden voor lokale projecten en een aanzet bieden voor verder opzoekwerk. 

Een exemplaar bemachtigen

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van de meer dan 150 brouwerijen in de regio? Onze voorraad gedrukte boeken is helaas uitgeput, maar je kan het boek integraal downloaden.

Download Bier van hier