Oorlog

Ook de (inwoners van de) Dijk92 regio werden doorheen de geschiedenis getroffen door nationaal en internationaal conflict. Op talrijke manieren worden deze gebeurtenissen tot vandaag herdacht.

In 2014-2018 herdachten we 100 jaar 'Groote Oorlog'. In 2020 vormde 75 jaar bevrijding na WOII de aanleiding voor tal van initiatieven. De wereldoorlogen blijven een belangrijke plaats innemen in onze herinneringscultuur. De nalatenschap van de wereldoorlogen bestaat uit een groot aantal materiële objecten en immateriële herinneringen die getuigen van de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Dit erfgoed is belangrijk om te bewaren en om onderzoek naar te doen.  In de Dijk92 regio houden organisaties zoals Nationale Strijdersbonden (NSB) ons regionaal oorlogserfgoed mee levend.

Daarnaast vinden er doorheen het jaar verschillende herdenkingen plaats die herinneren aan de oorlogsslachtoffers en de impact van oorlog, soms tot vandaag.  

Een struikelsteen is een kasseivormige gedenksteen die in het voetpad geplaatst wordt om de slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens WOII te herdenken. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn 1947) plaatste op 4 januari 1995 in Keulen de eerste Stolpersteine (struikelsteen). De kunstenaar koos deze benaming omdat je over deze stenen struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. In België werden de eerste struikelstenen geplaatst in 2007. Inmiddels gingen ook een aantal gemeenten in de Dijk92 regio met het initiatief aan de slag. In Dendermonde, Wetteren en Wichelen maak je, via de struikelstenen, kennis met de verhalen van lokale politieke gevangenen, verzetshelden en gedeporteerden. 

Projecten van Dijk92

Publicatie over het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Land van Dendermonde.

Tijdens de herdenkingsjaren 2014-2018 gaf de erfgoedcel twaalf oorlogskranten uit.

20 getuigenissen met bijhorende lesopdracht rond oorlog vandaag

Oorlogsverhalen uit eigen streek

Niet te missen

Tijdens de herdenkingsjaren 2014-2018 gaf de erfgoedcel twaalf oorlogskranten uit.