Zij haalden de meiboom van Rooien van de zolder

op 29.04.2024

Op het einde van de 19e eeuw werd al een meiboom geplant in de wijk Rooien. De laatste oprichting dateerde waarschijnlijk van 2011. Sindsdien lag hij op een zolder. Een vereniging van vrienden knapt de boom nu weer op met hulp van Dijk92. Bruno Daenen maakt deel uit van “Eendracht Royen” 2.0. Hij is ervan overtuigd: “Dat ding moet leven.”

De huidige meiboom dateert eigenlijk van 1961. Toen hernam de traditie, na een onderbreking in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De verflaag die tot voor kort op de boom zat, was nog steeds die van toen. Na de laatste oprichting in 2011 of 2012 (er is wat onzekerheid over), kwam de meiboom op een grote zolder terecht. Maar dat huis wordt nu verkocht. De meiboom moest daar weg. “Ofwel bliezen we de traditie nieuw leven in, ofwel eindigde de boom op het containerpark.”, zegt Bruno. “We kozen voor dat eerste.”

Onderdeel meiboom op een zolder
Meiboom rooien in restauratie

Hoe ben je daartoe gekomen?

“Een vriend die ik ken van carnaval, sprak hierover.”, vertelt Bruno. “De gemeente had een oproep gedaan in een poging om de traditie te herlanceren. Ik had daar wel oren naar. Als jonge gast heb ik de meiboom altijd zien staan. Met enkele vrienden uit de straat hebben we “Eendracht Royen” opgericht. We hebben de naam overgenomen van de vereniging die vroeger de meiboom plantte. Ook twee mensen van die vereniging kwamen mee aan boord. De rest kende elkaar van carnaval. Voor de viering van dat feest is de wijk wat verdeeld over verschillende carnavalsgroepen. Nu is het wel leuk om elkaar niet als concurrenten te zien, maar als collega’s.”

Hoe herstel je een meiboom?

“Ter voorbereiding van het project werden alle onderdelen, die verspreid waren over drie locaties, terug samengebracht. Bij de firma Proleco kreeg het geheel een nieuw onderdak. Het bedrijf heeft een groot erfgoedhart, want ook de heemkring van Lebbeke heeft in hun gebouw een vergader- en archiefruimte gevonden. Zo konden we beginnen aan de renovatie van de boom. Na carnaval weliswaar. (lacht)”

“Bij de restauratie lag de focus op het dringendste eerst. De stam verstevigden we met kunsthars. De sokkel werd gezandstraald. De grootste kost was de verf. Dankzij een projectsubsidie van de erfgoedcel van Dijk92 waren alle onkosten gedekt. Bovendien kregen we ook nog wat budget voor het opluisteren van de eerste planting. Nu kan die heel de maand mei onze wijk sieren. Daarna vervolledigen we het verfwerk.

Engagement voor de wijk

“Met hetzelfde groepje van 8 personen spreken we ’s avonds af. Via de chatgroep verzekeren we ons dat alle nodige materialen al ter plaatse zijn. Meestal beginnen we om 19 u. Op het einde drinken we soms nog iets samen. Net voor 22 u. keren we dan huiswaarts. Of mijn vrouw dan akkoord is om in te springen en voor de kinderen te zorgen? Zij doet hetzelfde in de carnavalsvereniging. Ze weet dus wat het is om naar iets toe te werken. Zelf vier ik ook wel carnaval, maar ik ben niet zo nauw betrokken bij de organisatie als haar.”

Wat brengt de toekomst?

“Na de volledige restauratie willen we ergens ook wel onze eigen stempel drukken op de traditie. Dat gebeurde vroeger ook. We willen zeker geen museumstuk maken van de meiboom. Een traditie moet je laten leven. Hoe we dat precies gaan aanpakken, weten we nog niet helemaal. Maar we hebben nog wat tijd. Eerst gaan we genieten. Mei 2024 wordt fantastisch, we hebben er heel hard naar uitgekeken.”

Een mooie meimaand gewenst Bruno! Het beste voor Eendracht Royen!

Foto bovenaan: oprichting in 1983, met bijhorende feestelijkheden in het cafe (hoek Rooien – Gehuchtveldstraat)

Foto hieronder: een deel van de groep tijdens de inhuldiging van de herstelde meiboom op 27 april 2024. Bruno is de 4e persoon vanaf links.