Bordje Vliegeneters wandelroute

Vliegen eten bij de Wiese zotten

op 15.09.2021

De elf kilometer lange Vliegeneters wandelroute gidst je door de groene Dendervallei tussen Aalst en Dendermonde, maar de naamgeving ervan lag de Wiezenaars in 2007 zwaar op de maag.

Toen werd namelijk beslist om de vroegere Brouwersroute in Wieze om te dopen tot de Vliegenetersroute. De spotnaam 'vliegeneters' zou een bedenksel zijn van de inwoners van buurdorp Herdersem. Zij meenden dat de Wiezenaars tijdens de oktoberkermis vliegen in hun kermisbrood draaiden in plaats van krenten. 

'Niemand ontkende dat de spotnaam ooit leefde, maar begin 21e eeuw was hij zo goed als uitgestorven.'

De spotnaam is niet echt uniek aangezien ook de inwoners van Aarsele, Alken en Zele hem opgespeld kregen, eveneens plaatsen waar de jaarlijkse kermis later op het jaar valt.

Alleen: de Wiezenaars hoorden het in Keulen donderen. Niemand ontkende dat de spotnaam ooit leefde, maar begin 21e eeuw was hij zo goed als uitgestorven. Wiese zotten als spotnaam, tot daaraan toe, maar vliegeneters?

Eretitel

De naamgeving van de Vliegeneters wandelroute bleef echter overeind. De Cultuurdienst verhief de naam vliegeneters tot een eretitel voor alle Wiezenaars. 

Heilige Salvatorkerk in Wieze

Salvatorkerk

De Vliegeneters wandelroute start op het Wiezeplein, waar in de schaduw van de Heilige Salvatorkerk elk jaar de Wieze Oktoberfeesten plaatsvindt.

De bewegwijzerde wandeling brengt je verder naar natuurgebied Wiestermeersch in de vallei van de Dender en natuurgebied Bleekte.

Routen: Vliegeneters wandelroute

Tekst: Bart Vanacker