Hamme "reust": tussen de worstjes, op school en op de kermis

op 29.09.2023

Van eind september tot midden oktober viert Hamme een van haar toptradities. Met 16 reuzen in de gemeente en vele tientallen vrijwilligers daarachter is het tijd om die eens te eren. De gemeente en de erfgoedcel van Dijk92 werken daarvoor samen met de lokale handelaars. De reuzen zullen overal in de publieke ruimte te zien zijn.

Van de 16 Hamse reuzen maakte de erfgoedcel van Dijk92 een kartonnen exemplaar. Dankzij een samenwerking met de gemeente, kon elke handelaar in Hamme gratis zo’n reus bestellen. Op dit moment staan de meeste reuzen net op hun plaats: tussen de bloemen bij een bloemist, tussen de worstjes in de slagerij, aan de toonbank in de frituur,…* Ook op school kregen leerlingen bezoek van de kartonnen reuzen. Bovenaan deze pagina zie je een foto van bij KoHa De Vijfsprong. Vragen waren daar: "Hoe groot is Bavo? Waarom is Nele altijd in rood en zwart gekleed? Wat zijn de hobby's van Sjieksken en waarom is er een reus van Stefan Küng in Moerzeke?"

Kartonnen reuzen Hamme worden in ontvangst genomen.

Laura Beirnaert (in de groene T-shirt) van de gemeente Hamme is alvast blij met de eerste reacties. “De reuzen maken wel wat los bij de mensen. Soms is er ook een speciale band met een specifieke reus. Elke reus vertelt een stukje lokale geschiedenis. De kartonnen versies in de etalages voegen een vleugje betovering toe. Alle reuzen zijn verschillend, maar samen creëren ze ook verbondenheid en eigenheid. Zo willen we tegelijk ook de lokale handelaars in de bloemetjes zetten. Zij zorgen mee voor een bruisend Hamme.”

Ook voor carnaval

Voor Sofie van de erfgoedcel van Dijk92 is het niet de eerste keer dat een dergelijke actie gebeurt. "De kartonnen reuzen zijn een van de initiatieven die we daarom hebben opgezet. Exact een jaar geleden liep een vergelijkbare actie voor de Wetterse reuzen. Dat was toen een enorm succes, met meer dan 100 kartonnen versies in het straatbeeld. Ze sierden zelfs een modeshow toen enkele kledingwinkels gingen samenwerken.

“We leven hier in de meest actieve reuzenregio van Vlaanderen. We mogen best wel wat meer trots op zijn op dit uniek stukje erfgoed."

Sofie gaat verder: "Nu hopen we dus eenzelfde vibe te krijgen in Hamme. In Moerzeke loopt straks Baafmiskermis. Daar spelen de reuzen een hoofdrol. Maar ook tijdens de carnavalsperiode hopen we de reuzen terug te zien in Hamme. In 't karton én in 't echt! (lacht)”

(*)

N.v.d.r.

(De foto's van de reuzen in handelszaken konden op deze pagina verzameld worden dankzij de fotowedstrijd van Baafmiskermis. De foto's zijn ook terug te vinden op de Facebookpagina van Baafmiskermis. Mocht een participant van de fotowedstrijd het toch liever niet zien dat zijn of haar foto ook hier is terug te vinden, kan die altijd sturen naar michiel@dijk92.be om dit aan te passen.)