Elektriciteitskasten tonen hoe het vroeger was in Zele

op 31.10.2023

Tien elektriciteitskasten in de gemeente ondergingen een transformatie. Ze zijn omgetoverd tot grote ansichtkaartjes van de buurt waarin ze zich bevinden. Tovenaars van dienst zijn de gemeente Zele, de heemkring Erfgoed Zele en de erfgoedwerking van Dijk92.  

Heemkring Erfgoed Zele selecteerde een reeks gedigitaliseerde oude zichtkaarten. De uitdaging was om ‘het juiste plaatje bij het juiste kastje’ te krijgen. “Zo werd de geschiedenis van een wijk weer een beetje zichtbaar.”, zegt Karel De Wilde van de heemkring. (links op onderstaande foto) Onderaan de pagina kan je kijken naar het eindresultaat.

Thomas Bauwens (rechts), schepen van cultuur en erfgoed van de gemeente Zele, deelde zijn enthousiasme over dit project tijdens de inhuldiging van de kasten: "Als kind was ik altijd enorm geboeid door de verhalen die mijn grootouders vertelden over hoe het er vroeger aan toe ging en hoe onze gemeente er vroeger uitzag. Deze kasten geven Zelenaars een blik op hoe het vroeger was. Ik beeld me al in dat de oude foto's het begin kunnen zijn van grootouders die op stap gaan met hun kleinkinderen en verhalen over vroeger ophalen."
Foto: Geert De Rycke

Michiel, collega van Sofie van Dijk92 (centraal op foto hierboven), is blij dat de gemeente weer een stukje mooier is. "Het idee groeide eigenlijk tijdens de pandemie. Die heeft aangetoond hoe belangrijk het is om een mooie wandeling in je buurt te kunnen maken. Via mail kreeg ik nu al een spontane blije reactie binnen van een Zelenaar waarmee ik nog nooit eerder contact had. Dat doet altijd deugd."

Wandel je langs deze kasten?