Bij bakkerij "Oud Huys Mariman"

op 27.06.2022

© Achiel Triempont

Ken je bakkerij “Oud Huys Mariman”? Dan weet je ook dat er een grote molen op de site staat. De “Grote Napoleon” is het laatst overgebleven exemplaar van de dertig molens die ooit  in Hamme stonden. En wist je dat je de molen ook van binnenuit kan bezoeken? 't Lijkt ons op zijn minst een goed excuus voor een zoete zonde in de tea-room…

De huidige bakkerij is een familiebedrijf van de vierde generatie. Over deze lange periode zijn de productietechnieken, materialen en gebruiksvoorwerpen sterk geëvolueerd. Hierdoor ontstond een rijke collectie aan objecten. Sinds 2016 kan je die bezichtigen in het bakkerijmuseum, gelegen boven de tearoom. In de molen kan je enkele oude machines bekijken.

" Deze collectie is een klein pareltje. Hier waait authenticiteit."

André Delcart

De erfgoedcel van Dijk92 is sinds kort betrokken bij de inventarisatie van al die objecten. “Van elk object komt er een professionele foto en een beschrijving”, zegt Veerle van de erfgoedcel. “Dat doet we samen in overleg met de familie Mariman en met vrijwilligers André Delcart en fotograaf Achiel Triempont. André had al eerder onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de molen. Hij schreef ook al een aantal publicaties over culinair erfgoed.” André: “Deze collectie is een klein pareltje. Hier waait authenticiteit.” Stijn Mariman is natuurlijk ook begaan het werk van zijn voorouders: “Na de inventarisatie is het de bedoeling om tot een betere, meer overzichtelijke museumopstelling te komen. De weg daarheen is nog lang, maar je bent alvast uitgenodigd om mee getuige te zijn van het proces.”

Patacon

Het museum is ingedeeld in verschillende thema’s rond de bakkerij: speculaas, chocolade, ijs, snoepjes, brood, … het komt allemaal aan bod. André: “De patacons en de bijhorende mallen vind ik wel fascinerend om te zien. Patacons zijn kleiplaatjes in bas-reliëf die met  de hand beschilderd werden en boven op het brood gelegd werden ter versiering van het brood,  vooral in de eindejaarsperiode. Da’s een traditie die niet meer bestaat.” Ook de Kinder-surprises van vroeger kan je dus komen bekijken in het museum.

Doorheen het inventarisatietraject, zullen nog andere verhalen over het verleden van de bakkerij en haar molen naar boven komen. Abonneer je gerust op de maandelijkse nieuwsbrief van Dijk92 om hiervan op de hoogte te blijven. Voor de meer praktische info, surf je best naar de officiële website van de bakkerij. Of je gaat er gewoon direct langs, voor een goed brood en een duikje in de geschiedenis.