Auteur Do Van Ranst durft lezers op het verkeerde been zetten.

op 16.03.2023

Vanaf het middelbaar is het boeiend om de weerstand bij mijn publiek weg te werken. Ook al heeft niemand mijn boek gelezen, toch wil ik leerlingen kennis laten maken met een schrijver en boeken.

Do Van Ranst groeide op in Hamme en woont vandaag in buurdorp Lebbeke. In het pittoreske Wieze om precies te zijn. Het landschap, de huizen en verhalen uit zijn jeugd sluipen op subtiele wijze binnen in zijn verhalen. “In de meeste boeken benoem ik de plekken niet, maar ik zie al die locaties en woningen wel duidelijk in mijn hoofd.

In het boek Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito gaan de hoofdpersonages na schooltijd bij elkaar op bezoek. Als die locaties en woningen zie ik voor mij en ze zijn geïnspireerd op huizen waar ik echt binnen ging. Schrijf ik over een slager, dan denk ik aan de slagerij uit mijn jeugd. Ik zie ze wel, maar ze kunnen in eender welk dorp of stad liggen. De enige uitzondering is De engel Yannick, dat verhaal speelt zich integraal af in Parijs. Daar heeft de stad een functie, de straten in Dendermonde zijn nu eenmaal net wat minder romantisch dan Rue du Bac in Parijs. 

Voor de erfgoedcel van Dijk92 heb ik ook al eens mysterieuze verhalen hier uit de streek in een boekje gegoten, dus er is hier ook wel wat mysterie te vinden.”

Lezingen geven, in contact komen met jongeren die zijn boeken al dan niet gelezen hebben, voor Do is dat een essentieel onderdeel van het schrijverschap. “Ik vind het interessant om lezingen te geven. Ik word altijd uitgenodigd door een leerkracht, een bib of een organisatie. Het zijn nooit de lezers zelf die zeggen: kom, we gaan die schrijver eens vragen om naar ons clubhuis te komen."

"Voor jongeren is wat een schrijver doet heel abstract. Vandaag zijn boeken en lezen tot mijn spijt ook abstract aan het worden. Je terugtrekken in een hoekje met een boek is veel meer niche geworden. Daarom vind ik dat de mooiste reactie: als iemand me komt vertellen dat hij of zij mijn boek heeft gelezen. Voor mij is het al genoeg dat ze het uitgelezen hebben.”

Tijdens het 25 jaar schrijverschap is Do ook geëvolueerd. “Ik ben niet meer alleen kinder- en jeugdboekenauteur. Ik werk ondertussen opnieuw fulltime in een heel andere job, dus één boek per jaar is het maximum dat haalbaar is."

“Nieuwe stukken schrijven of mijn boeken vertalen naar het podium, wie weet komt dat er nog wel eens van.”

"Verder ben ik gek van verhalen, vandaag ben ik misschien meer een verhalenverteller. Bij een boek zie je niet hoe het verhaal binnenkomt bij de lezers. Bij een theaterstuk gaan de letters op papier via de acteurs het podium op en krijg je meteen te zien en te horen hoe het publiek reageert.” Of dat een carrièreswitch aankondigt naar theaterauteur, daar is de schrijver niet zeker van.

Lokale cultuurtips van Do Van Ranst 

  • Het Ringtheater in Hamme 

“Een plek waar ik al meer uren heb gesleten dan thuis. Ik ben er al 25 jaar regisseur en speler. Je kan er kijken naar fantastisch kinder- en jeugdtheater en geweldige voorstellingen voor volwassenen in een heel mooie zaal. Er worden zo’n 5 à 6 producties per jaar gemaakt.”

  •  LiteraTuren in Hamme 

“Elk jaar in oktober gaat dit event door, vroeger stond het bekend als ‘Het Hamse Boekenweekend’ in CC Jan Tervaert. Ik  ben er als auteur al sinds de eerste editie bij en heb het zien groeien als klein initiatief van enkele lokale boekenliefhebbers en geëngageerde middenstanders. Ondertussen is het een vaste waarde waar ik graag kom voor een lezing.”

  • Honky Tonk jazzclub in Dendermonde

“Iedereen die net als ik houdt van jazz, zou deze gave plek moeten kennen. Het is een internationale jazz-hotspot in een bijzonder kader: een heuse bunker aan de Leopoldlaan met prima akoestiek! De voorbije meer dan vijftig jaar passeerden er al heel wat jazzklasbakken de revue.”

magazine april

Meer over auteur Do Van Ranst in het magazine 'Cultuur in je regio' van april. Neem het mee in je bib of cultuurhuis!