Kleuters al spelenderwijs kennis laten maken met lokale tradities: dat is de bedoeling van de vier kleuterkoffers. De erfgoedcel ontwikkelde ze op maat van de gemeente Wichelen. Maar ook als je niet in die gemeente actief bent, kan je hier als leerkracht, animator of (groot)ouder je gading vinden. Met opdrachtjes rond het thema "schoenen" bijvoorbeeld, ga je overal aan de slag!
Je past maar beter goed op als je in de periode rond eindejaar in Wichelen of Schellebelle wandelt: wie weet kom je wel een beer tegen! Heemkring Schellebelle en leden van het Wichels berencomité bellen dan in gezelschap van “den beer” overal aan en zingen het berenlied. Volgens de traditie schenk je iets aan de beer. Vroeger kon dat iets van groenten of fruit zijn, nu wordt een klein centje gegeven. Zo hoopten mensen om de boze geesten gunstig te stemmen en de velden opnieuw vruchtbaar te maken voor de komende lente. Nu financiert de opbrengst van den beer o.a. het bezoek van de Sint en zijn Pieten in het daaropvolgende jaar.
Via het materiaal in de koffer worden kleuters zelf de beer of een berenloper!
Download de bijhorende leerkrachtenbundel
Jaarlijks, de tweede zondag na Pinksteren wordt in Schellebelle de aloude “Potjesmarkt” gehouden. Schellebelle is er al eeuwen bekend om. Naast de traditionele tentoonstellingen, kaartingen, eetfestijnen, wielerwedstrijden en dansgelegenheden is er nog de traditionele potjesverkoop. Deze eeuwenoude traditie bouwt verder op de verkoop van potten uit aardewerk die gebruikt werden om voedingswaren in te bewaren. De Potjesmarkt wordt op maandag traditioneel afgesloten met een paarden- en veemarkt.
In de koffer wordt via leuke activiteiten stil gestaan bij de geschiedenis van de potjesmarkt, maar we trekken het thema ook open naar 'de markt' in het algemeen. Dat maakt dat de koffer ook kleuters buiten Wichelen kan aanspreken.
Via het materiaal in de koffer gaan de kleuters zelf creatief aan de slag en ontwerpen ze ook zelf potjes!
Schellebelle en schoenmaken zijn onlosmakelijk verbonden. In de jaren 1960 waren er niet minder dan 25 schoenfabrieken in de relatief kleine gemeente. Veel inwoners hebben dan ook (voor)ouders die nog in de fabrieken gewerkt hebben. Het ging er in de fabrieken toch wel wat anders aan toe dan hoe schoenen vandaag gemaakt worden! In de koffer staan kleuters stil bij de manier waarop schoenen vroeger en nu gemaakt worden. De ruime invulling van het thema maakt dat het lesmateriaal ook kan gebruikt worden door klassen buiten Wichelen die willen werken rond dit oude ambacht.
Op basis van het materiaal in de koffer maken kleuters een eigen schoen, leren ze schoenen poetsen, sorteren, enz.
Wichelen, Schellebelle en Serskamp hebben (een geschiedenis van) reuzen! Deze grote poppen blijven groot en klein verwonderen. In het lespakket leren de kleuters meer over de reuzentraditie en de reuzen die de gemeente rijk is/was.
Met het materiaal in de koffer verkleden de kleuters zich als de reuzen uit de gemeente, zingen en dansen ze als reuzen en denken ze na over een eigen reus. Misschien komt er zelfs een echte reus op klasbezoek!
Eind 2024 kreeg elke kleuterschool in de gemeente Wichelen een volledige set van vier koffers. De koffers zijn het resultaat van een samenwerking met gemeente Wichelen, de heemkringen van Schellebelle en Wichelen-Serskamp, enkele kleuterleerkrachten en Bamm! vzw. Elke koffer bevat het lesmateriaal en de leerkrachtenbundel. Sommige opdrachtjes daaruit verwijzen wel naar materiaal in de koffer. Maar je kan daar dikwijls ook zelf voor zorgen. Heb je bepaalde vragen rond (het gebruik van) de koffers? Neem contact met ons op!