Kleuterkoffers

In samenwerking met gemeente Wichelen, de heemkringen van Schellebelle en Wichelen en enkele kleuterleerkrachten, stellen we momenteel 4 koffers voor kleuters samen. Elke koffer bevat lesmateriaal rond één bijzondere Wichelse erfgoedtraditie.

Den beer

Foto Den Beer

Je past maar beter goed op als je in de periode rond eindejaar in Wichelen of Schellebelle wandelt: wie weet kom je wel een beer tegen! Heemkring Schellebelle en leden van het Wichels berencomité bellen dan in gezelschap van “den beer” overal aan en zingen het berenlied. Volgens de traditie schenk je iets aan de beer. Vroeger kon dat iets van groenten of fruit zijn, nu wordt een klein centje gegeven. Zo hoopten mensen om de boze geesten gunstig te stemmen en de velden opnieuw vruchtbaar te maken voor de komende lente. Nu financiert de opbrengst van den beer o.a. het bezoek van de Sint en zijn Pieten in het daaropvolgende jaar.

Via het materiaal in de koffer worden kleuters zelf de beer of een berenloper!
Download de bijhorende leerkrachtenbundel

Potjesmarkt en naar de markt gaan

Potjesmarkt

Jaarlijks, de tweede zondag na Pinksteren  wordt in Schellebelle de aloude “Potjesmarkt” gehouden. Schellebelle is er al eeuwen bekend om. Naast de traditionele tentoonstellingen, kaartingen, eetfestijnen, wielerwedstrijden en dansgelegenheden is er nog de traditionele potjesverkoop. Deze eeuwenoude traditie bouwt verder op de verkoop van potten uit aardewerk die gebruikt werden om voedingswaren in te bewaren. De Potjesmarkt wordt op maandag traditioneel afgesloten met een paarden- en veemarkt.

In de koffer wordt via leuke activiteiten stil gestaan bij de geschiedenis van de potjesmarkt, maar we trekken het thema ook open naar 'de markt' in het algemeen. Dat maakt dat de koffer ook kleuters buiten Wichelen kan aanspreken.

Via het materiaal in de koffer gaan de kleuters zelf creatief aan de slag en ontwerpen ze ook zelf potjes!

Download de bijhorende leerkrachtenbundel

Schoenmaken

Schoenmaker aan het werk

Schellebelle en schoenmaken zijn onlosmakelijk verbonden. In de jaren 1960 waren er niet minder dan 25 schoenfabrieken in de relatief kleine gemeente. Veel inwoners hebben dan ook (voor)ouders die nog in de fabrieken gewerkt hebben. Het ging er in de fabrieken toch wel wat anders aan toe dan hoe schoenen vandaag gemaakt worden! In de koffer staan kleuters stil bij de manier waarop schoenen vroeger en nu gemaakt worden. De ruime invulling van het thema maakt dat het lesmateriaal ook kan gebruikt worden door klassen buiten Wichelen die willen werken rond dit oude ambacht.

Op basis van het materiaal in de koffer maken kleuters een eigen schoen, leren ze schoenen poetsen, sorteren, enz.

Download de bijhorende leerkrachtenbundel

Reuzen

Reuzen in Serskamp

Wichelen, Schellebelle en Serskamp hebben (een geschiedenis van) reuzen! Deze grote poppen blijven groot en klein verwonderen. In het lespakket leren de kleuters meer over de reuzentraditie en de reuzen die de gemeente rijk is/was.

Met het materiaal in de koffer verkleden de kleuters zich als de reuzen uit de gemeente, zingen en dansen ze als reuzen en denken ze na over een eigen reus. Misschien komt er zelfs een echte reus op klasbezoek!

Download de bijhorende leerkrachtenbundel

Meer informatie over dit educatiepakket aanvragen