De zilverschat van het begijnhof

Het Sint-Alexiusbegijnhof in Dendermonde is een oase van rust in het drukke stadscentrum van Dendermonde. Deze unieke locatie staat sinds 1998 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Stad Dendermonde ontwikkelde samen met de erfgoedcel een tweedelig educatief erfgoedpakket voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Bedoeling is kinderen op een ludieke manier kennis te laten maken met het dagelijks bestaan op deze unieke locatie en hen de geschiedenis ervan bij te brengen.

Een prachtig geïllustreerd prentenboek De zilverschat van het Begijnhof vertelt het relaas van Langster, een kat die al sinds jaar en dag op het begijnhof woont. Hij moet zich ontfermen over nieuwkomer Wilgvacht en haar wegwijs maken in het leven op het begijnhof en de gewoonten van de bewoners. Langster wordt verliefd op zijn protegee, maar ontdekt dat ze een geheim met zich meedraagt…

Het verhaal vormt het uitgangspunt voor de zoektocht naar de mysterieuze zilverschat van de laatste grootjuffrouw. Aan de hand van een grondplan en steekkaarten met vragen, kunnen kinderen letters verzamelen voor het codewoord waarmee ze de kluis van de zilverschat kunnen kraken. Wie hierin slaagt, krijgt een eigen kleine zilverschat!

Praktisch:

  • Het boek De Zilverschat van het Begijnhof en de bijhorende zoektocht zijn te koop bij Stedelijke Musea Dendermonde en Dienst toerisme Dendermonde. Kostprijs: € 7 / € 5 (vrijetijdspas)
  • Het educatiepakket kan ook ontleend worden bij de erfgoedcel.

Erfgoedcoördinator - Educatie en onderzoek

0471 35 82 43

De zilverschat van het begijnhof ontlenen