De vijf V's van vrijwilligerswerk

De cultuur- en erfgoedsector heeft een groot hart voor vrijwilligerswerk. Organisaties steken doorgaans veel tijd en energie in het ondersteunen en begeleiden van hun vrijwilligers. Vaak doen zij dit intuïtief, vanuit een gezonde dosis mensenkennis en boerenverstand. Toch is het nuttig om ook eens wat langer stil te staan bij het vrijwilligerswerk binnen uw organisatie en te investeren in een vrijwilligersbeleid.

Vijf V's van het vrijwilligerswerk

De brochure 'De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid' helpt u daarbij op weg. Heemkunde Vlaanderen en FARO hebben deze brochure samen geschreven op maat van erfgoedorganisaties. Aan de hand van 5 V’s bespreken ze de verschillende fasen die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen een organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en vertrek. Per fase krijg je heel wat mogelijke acties, concrete tips, voorbeelden en aandachtspunten om uw vrijwilligersbeleid vorm te geven.

Voor wie

Deze brochure is er voor alle erfgoedwerkers die hun vrijwilligerswerking willen structureren: medewerkers of vrijwilligerscoördinatoren, actieve (bestuurs-)leden binnen een erfgoedvereniging, maar ook alle organisaties die erfgoedvrijwilligers ondersteunen en begeleiden.

Interesse?

Je kan de brochure 'De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid. Stappenplan voor een succesvolle vrijwilligerswerking in je erfgoedorganisatie' gratis digitaal raadplegen.

De brochure downloaden

Wilt je met de brochure aan de slag, maar kan je nog wat extra begeleiding gebruiken?

Neem dan zeker contact met ons op. Graag komen we naar jouw organisatie om te bespreken hoe we jouw vrijwilligersbeleid mee op de sporen kunnen zetten.