Je past maar beter goed op als je in de periode rond eindejaar in de omgeving van Wichelen wandelt. Daar trekt elk jaar een beer door de straten. En dan nog wel in het gezelschap van leden van de lokale heemkringen! Heemkring Schellebelle en leden van het Wichels berencomité bellen dan in gezelschap van “den beer” overal aan en zingen een liedje. Volgens de traditie worden er fooien gegeven. Vroeger was dat om de boze geesten gunstig te stemmen en de velden opnieuw vruchtbaar te maken voor de komende lente. Nu financiert de opbrengst van den beer het bezoek van de Sint en zijn Piet voor 350 kinderen.

Praktisch: het programma van 2022

den beer

Wat gebeurt er?

De kern van de groep bestaat uit een man verkleed als beer met een ketting, een begeleider en een vlegelaar. Samen met nog enkele andere personages, vormen ze de “Berenlopers” die op gang zijn om hun nieuwjaarswensen uit te zingen. Dit is een oeroud volksgebruik dat vroeger tijdens de eindejaarperiode door volwassenen in grote delen van Europa beoefend werd. Nu komt het o.a. in Roemenië nog algemeen voor, maar in Vlaanderen vindt het nog enkel in Wichelen en Schellebelle plaats. De berenlopers zingen het berenlied en verjagen met veel getoeter en kettinggerammel alle boze geesten voor het komend jaar.

Berenmaskers

Het zal je niet verbazen dat de erfgoedcel ook fan is van deze unieke traditie. Eigenlijk gaat het zelfs om twee tradities die met elkaar verbonden zijn, want de centen die den beer ophaalt, zorgen ervoor dat Sint-Maarten wat kan uitdelen bij zijn aankomst in de gemeente, bijna een jaar later.

Eerder ontwierpen we daarom al een berenmasker voor kinderen, in het kader van de jeugdboekenmaand. (zie hieronder) Een deel van een nieuw educatiepakket voor Wichelse leerkrachten staat ook in het teken van deze grote viervoeter.