Het relaas van Marjaas: man, vrouw en de trots van Opstal

op 31.08.2022

Marjaas is sinds 24 jaar de reus van Opstal. En eigenlijk van heel Buggenhout, want naast Marjaas is er geen andere volwassen reus in de gemeente. Marjaas bekleedt momenteel zelfs een speciaal plekje binnen onze provincie, want Kristof De Hauwere, een van Marjaas’ dragers, is ook de provinciale voorzitter van de koepelorganisatie Reuzen in Vlaanderen. Bovendien viert hij met de reuzengilde van Opstal het 25-jarig jubileum van de vereniging. Tijd voor een interview!

Dag Kristof, jij bent nu wel een echte reuzenkenner. Bij Dijk92 gaan we er prat op dat we een reuzenregio zijn, met de meeste reuzen van heel Vlaanderen of zelfs van heel België! Vooraleer we verder gaan, zou ik dit graag even met jou checken. Klopt dat, of zijn we toch een beetje subjectief? Hoe denk jij hierover?

"België heeft enorm veel reuzen. De traditie kenmerkt zich hier door een grote diversiteit. In Spanje bijvoorbeeld zijn er ook reuzen, met heel mooi gesculpteerde hoofden, maar de lichamen lijken meer op elkaar. Hier kan je echt alles zien. Ik vind het moeilijk om te zeggen waar er het meeste reuzen zijn, of welke de mooiste zijn. Soms kan je echt versteld staan van verborgen schatten. Wat we waarschijnlijk met meer zekerheid kunnen zeggen is dat we de regio zijn met de meeste actieve reuzen. De traditie leeft en veel reuzen komen toch wel jaarlijks eens buiten. Daar mogen we effectief trots op zijn!"

Wat is dan de plaats van Marjaas, tussen al die fantastische reuzen hier in de regio?

"Marjaas zag 24 jaar geleden het levenslicht om het Bourgondische karakter van Opstal in de verf te zetten. Er was nog geen reus. In Buggenhout zou in een ver verleden nog reus “Boskrabber” rondgelopen hebben, maar daar zijn geen harde bewijzen van. Toen mensen van de chiro en het lokale verenigingsleven beslisten om een reus te maken, kon Marjaas dan ook niet groot genoeg zijn. De eerste versie woog meer dan 100 kilo. Daarnaast is hij ook nog eens reus en reuzin in één. Het is moeilijk om er een foto van te nemen, maar aan de ene kant is Marjaas een bierdrinkende man, aan de andere kant een frietjesetende vrouw. (zie foto hierboven links, met Kristof rechts in beeld) Marjaas is dan ook een verbastering van het Franse woord voor huwelijk: “marriage”. De term komt uit een kaartspel. Op die manier is Marjaas een heel unieke, herkenbare reus geworden. "

Waar beleef je het meest plezier aan?

"Iedereen die meedoet is trots op Opstal. Dat geeft een goede vibe. Veel mensen kennen elkaar en het is plezant om samen naar buiten te komen. Zeker als we met de reus naar andere stoeten of evenementen trekken, voelen we ons een beetje de feestelijke ambassadeurs “van den Opstal”. Bovendien is een uitstap met de reus ook vaak een activiteit met het hele gezin. Da’s bij verschillende reuzendragers zo, dus op de duur zijn we een beetje een grote familie. Speciaal voor de kinderen gaven we ook een kindreus aan Marjaas. Die luistert naar de naam “Schipperenzot”. Ook mijn dochter draagt soms deze minireus.  "

Wat zal er te zien zijn tijdens de jubileumstoet?

Op 24 september 2022 zal Marjaas een muzikale reuzenstoet leiden in Opstal. Daarnaast is er de kermis. Ook de sportievelingen zullen aan hun trekken komen, met een wandeltocht en een bewegwijzerde fietstocht.

Dat belooft iets onvergetelijk te gaan worden in Opstal. Veel succes gewenst en hopelijk tot snel!

Jubileumfeest