Speel mee en ontdek het erfgoed van het Donkmeer!

Zet je rond het spelbord of 'eendenbord' en ga op zoek naar het erfgoed van het Donkmeer, de eendenkooi en haar omgeving. Speel je mee?

Het waterrijk landschap en de groene omgeving van het Donkmeer bekoort mensen al eeuwenlang. Turfontginning, de aanleg van visvijvers, weilanden, akkers en populieren hebben het landschap zijn huidige uitzicht gegeven. Menige generaties uit de regio brachten zomerdagen door aan de Nieuwdonk en gingen op uitstap naar de Eendenkooi.

De onthaalpoort is de ideale uitvalsbasis om het meer en haar omgeving te verkennen. Het toeristisch infopunt en kleine museum maakt je op speelse wijze vertrouwd met de Berlaarse natuur en geschiedenis. Je komt er meer te weten over het ontstaan van het Donkmeer en maakt er kennis met de zeldzame fauna en flora in en rond de oude Scheldemeander.

Sinds 2022 ontdekken jonge bezoekers het museum via een interactieve zoektocht. Hieronder vind je alle informatie voor een bezoek met de klas of met het gezin!

Klasgroepen derde graad lager onderwijs

Speel met je klas het Eendenbordspel. Verplaats jullie eendje op slimme wijze over het eendenbord, doe de opdrachten waarbij jullie veel te weten komen over de geschiedenis en het ontstaan van het Donkmeer, over de eendenkooi en over de natuur rond het meer, en vang jullie eend in de vangpijp van de eendenkooi. Welke leerlingen worden de nieuwe eendenkooikers?

Wanneer: Op afspraak
Kostprijs: gratis
Duurtijd: ca. 1 à 1,5 uur

Als leerkracht begeleid je jouw eigen klas tijdens het spel. Het spelverloop en je taken als leerkracht staan uitgeschreven in de spelhandleiding.

De handleiding bij het spel bekijken

Familieparcours

Kom met het hele gezin eendjes vissen in Onthaalpoort Donkmeer en kom via leuke opdrachtjes vanalles te weten over dit unieke gebied! 

Wanneer: tijdens de openingsuren van de Onthaalpoort.
Kostprijs: gratis
Duurtijd: dat kies je helemaal zelf!
Voor wie: vanaf 2,5 jaar

Onthaalpoort

Place to be

Onthaalpoort Donkmeer
Donklaan 123 - 9290 Berlare
052 43 25 60
toerisme@berlare.be

Mastiek ontwikkelde dit educatief pakket op maat van Onthaalpoort Donkmeer en in opdracht van gemeente Berlare en de erfgoedcel van Dijk92.

Meer informatie over dit educatiepakket aanvragen