Erfgoedwijzer

Hoe bewaar, verpak en transporteer ik collectiestukken op een zo veilige manier? Hoe schrijf ik een collectieplan? Waarom zou ik inzetten op een goed uitgebouwde jongerenwerking, een degelijk persbeleid of een kwaliteitsvol netwerk?   

Het antwoord op deze en tal van andere vragen vindt u voortaan in FARO’s Erfgoedwijzer. De FARO-medewerkers scherpten hun geesten en pennen. Al hun kennis, terreinervaring en kunde is nu in een gebruiksvriendelijk instrument vervat, de Erfgoedwijzer. Helder geformuleerd en praktisch van opzet. 

In zes categorieën wijst de Erfgoedwijzer u de weg naar praktische stappenplannen, bruikbare tips, direct inzetbare instrumenten en aanbevelingen. 

  1. In Erfgoed beheren wordt ingezoomd op het erfgoed zelf en de erfgoedcollecties waarvoor u zorg draagt.
  2. Van planning en concept tot inrichting en beveiliging: in Bouwen en inrichten wordt u gegidst door de diverse thema’s die verband houden met de infrastructuur waarin u dagelijks aan de slag bent.  
  3. Ook uw erfgoedinstelling kan meer halen uit pers- of mediarelaties, op voorwaarde dat u rekening houdt met een aantal eenvoudige regels. Welke dat precies zijn, verneemt u in Communiceren en promoten. Nog in dit hoofdstuk wordt u wegwijs gemaakt in het gebruik van de ErfgoedApp. 
  4. Geen cultureel-erfgoedwerk zonder een goede planning. Hoe u dat precies aanpakt, leest u in Organiseren en plannen.
  5. Bezoekers van 0 tot 100 jaar meenemen in uw erfgoedorganisatie? Dat kan! Al vragen verschillende levensfasen en -situaties wel om een specifieke aanpak. In Werken met publiek verneemt u hoe u dat best aanpakt en hoe u uw aanbod toegankelijk maakt voor uw bezoekers. 
  6. In Onderzoeken ten slotte, wordt informatie gedeeld uit een aantal lopende en voorbije onderzoeken. De onderzoeksresultaten en -inzichten helpen u vast uw koers scherper te stellen.