Dansen rond de meiboom

Op nog een aantal plaatsen in Vlaanderen wordt de eeuwenoude meiboomtraditie in stand gehouden. Zo ook in Wieze, waar de meiboom jaarlijks gerecht wordt op het dorpsplein. Sporen van dit gebruik gaan terug tot 1667, maar stilaan raakt de betekenis bij de jongere generaties Wiezenaars verloren.

Op vraag en in samenwerking met de gemeente Lebbeke ontwikkelt de erfgoedcel van Dijk92 daarom educatief materiaal voor scholen, begeleiders van kinderen en gezinnen die meer willen weten over de meiboom.

Meiboom Wieze

In de schoot van Oudheidkundige Kring H.H. Salvator zorgt meiboommaatschappij Samen Sterk er elk jaar voor dat de meiboom geplant wordt aan de start van de maand mei. In het dorp komt die traditiegetrouw in de schaduw van de kerk. Meer lezen

In 2021 werkte gemeente Lebbeke ook een fietstocht uit van ongeveer twintig kilometer in en rond Wieze, langs allerlei plaatsen die ook een meiboomtraditie hebben. Met de hulp van QR-codes vinden fietsers daar onderweg allerlei weetjes over terug. Meer lezen

Vertelplaten voor kleuters

Samen met Kathleen Amant, bekend auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters, ontwikkelden we een set van 10 vertelplaten. Olivia en Finn gaan samen met oma wandelen. Onderweg zien ze wel iets heel bijzonders: een meiboom! Oma vertelt hen over de betekenis van deze boom en het vieren van het begin van de lente.

Leerkrachten en begeleiders van jonge kinderen kunnen een gratis set aanvragen via sofie@dijk92.be

Kamishibai meiboom_cover
Kamishibai meiboom_preview

Kortverhaal voor lagere schoolkinderen

Do Van Ranst, die ook 'Niet bang te krijgen' schreef in samenwerking met Dijk92, kroop in zijn pen voor een kortverhaal over de traditie voor lagere schoolkinderen. In 'Met man, meisje en macht' leren Lisse en Leander meer over de meiboom van opa Marcel en toont Lisse dat ook meisjes meibomen kunnen planten!

Tegen voorjaar 2023 zullen eveneens vertelplaten gemaakt worden bij het kortverhaal. Deze zullen verspreid worden naar scholen en kinderbegeleiders.

Meiboomspel voor de hele school

Samen met Jef en Wien van kunst- en erfgoededucatieve organisatie BAMM, ontwikkelen we een heus meiboomspel. Via opdrachten in muziek, dans, beeldende kunsten,... gaan leerlingen van 2,5 t.e.m. 12 jaar creatief aan de slag met de meiboomtraditie. De opdrachten zijn op maat van de verschillende leeftijdsgroepen en werken toe naar één grote climax.

Het spel wordt een eerste keer gespeeld op 13 mei 2022 in Vrije Basisschool De Schatkist in Wieze. Daarvoor beleefden de kinderen al eens de meiboomplanting zelf.

© Oudheidkundige Kring H.H. Salvator

Coördinator erfgoed - Educatie en onderzoek

0471 35 82 43