Sint-Machariusommegang in Laarne

op 27.09.2021

Waarschijnlijk is de Machariusprocessie in Laarne een van de oudste en meest constante tradities uit de regio. Elk jaar op Pinkstermaandag gaat de processie uit. Piet Raman is de drijvende kracht achter de organisatie. De uitdaging voor hem is groot. Processies moeten opboksen tegen heel wat vooroordelen. Creatief zijn is dus de boodschap.

“Uiteindelijk hadden hier in Laarne een van de weinige Vlaamse ommegangen die met een alternatief kwam tijdens corona.”

Piet Raman

“De laatste twee jaren hadden we eigenlijk zelfs geen andere keuze dan creatief zijn. Door corona was er maar heel weinig mogelijk. Uiteindelijk hebben we een oplossing gevonden, waardoor de Machariusprocessie een van de weinige processies was die doorgegaan zijn in de coronajaren 2020 en 2021.

Mensen konden het traject van de processie op eigen houtje stappen: een traject van 4 km, doorheen dorp en velden, langsheen 5 kapellen en het kasteel. Vernieuwend was dat aan elke kapel een infopaneel stond met een QR-code die toegang gaf tot begeleidende teksten en muziek. Daarnaast was er voor gezinnen met kinderen een familiezoektocht.”

Krijg jij al zin om mee te stappen volgend jaar? De startplaats vinden zal alvast niet moeilijk zijn: die bevindt zich sinds een millennium aan de Laarnse Sint-Machariuskerk!