Sint-Maarten in Berlare

op 05.11.2021

Berlare is een echte Sint-Maartengemeente. Als je de Sint-Martinuskerk kan zien ben je in ’t centrum en de goedheilig man figureert zelfs in het wapenschild. Maar bovenal heeft Sint-Maarten er zijn handen vol met afspraakjes bij tal van verenigingen. Gelukkig kan de oude goedheilig man er meestal bij gaan zitten. Bij Chiro Elckerlyc kan dat zelfs op een heuse troon, terwijl de pieten het zware werk doen …

Elk jaar verdeelt Chiro Elckerlyc Sint-Maarten ontbijtpakketten. Die worden door de roetpieten op de ochtend van 11 november geleverd. Handig toch dat 11 november een feestdag is, niet?

Amy Steeman van de chiro: “Het is altijd een plezier om deel te nemen aan de verdeling van die pakketten. Iedereen is blij. Kinderen zijn blij met de pieten die langskomen. Dikwijls zingen ze dan een liedje. De ouders zijn natuurlijk ook blij met hun ontbijtpakket: boterkoeken, brood & beleg, yoghurt, fruitsap, … alles zit erin. Zo worden ook de pieten zelf blij. Zij halen bovendien het onderste uit de kan om zich van hun grappigste kant te laten zien.”

Op die manier verdeelde de chiro de laatste jaren ongeveer 300 ontbijtpakketten, al worden dat er steeds meer. “We zien meer en meer bestellingen binnenkomen uit naburige gemeenten zoals Zele en Dendermonde.” Start hiermee een bloeiende business? “Neen”, zegt Amy: “De marge op de ontbijtpakketten is erg beperkt, we doen dit vooral voor het plezier. De zomerfuif is voor ons budget vele malen belangrijker.”

Sint-Maarten van zijn kant verkiest eerst een ritje door de gemeente, op uitnodiging van de Sint-Anna vrienden. “Vorig jaar trotseerden we de coronaperikelen door de Sint met paard en kar rond te rijden in Berlare via een route die er op de kaart uitziet als de letter S. Zo konden de kinderen toch hun tekening afgeven.” zegt Benjamin De Winter van de Sint-Annavrienden. “Dit initiatief werd heel goed onthaald in Berlare. Daarom hebben we ook besloten om hier een jaarlijkse traditie van te maken.” Later trekt diezelfde Sint ook nog naar de chiro. Daar kunnen de leden elk om beurt tot bij de zelf gebouwde troon komen om een woordje wisselen met de goedheilig man.

Zijn dit de enige plaatsen waar de Sint wordt gevierd? Neen, duidelijk niet. Zo deelt het Berlaarse Sint-Martinusfonds maandelijks voedsel uit. Per maand komen meer dan 85 gezinnen bij hen aankloppen. Bij BrigandZe Rugby Compagnie in Overmere kon Sint-Maarten vorig jaar de vernieuwde jeugdwerking dol enthousiast maken.

Sint-Maarten deelde zijn mantel in twee, om de helft aan een bedelaar te geven. Solidariteit bleef de rode draad bij vieringen van de Sint. Dat kan je ook bij al de bovenstaande verenigingen terugvinden. Dat is hoe Sint-Maarten ook Berlare tot een mooier plekje maakt.

Dit artikel kadert in de lancering van de Europese Martinusroute. Deze kan je wandelen of fietsen van Berlare tot in de Sint-Maartenssteden Utrecht of Tours. Bezoek zeker eens onze themapagina over Sint-Maarten. Daar vind je zowel routeinformatie, verhalen, als ludieke filmpjes over het erfgoed en de traditie van Sint-Maarten in de regio.