Sint-Anna vrienden winnen cheque van 250 euro voor ontvangst Sint-Maarten

op 05.11.2021

Alle verenigingen uit de regio die Sint-Maarten vieren, konden eind deze zomer deelnemen aan een verhalenwedstrijd. De erfgoedwerking van Dijk92 zorgde voor een budget van 250 euro als inzet. De heerlijke troostprijzen werden al uitgedeeld. De Sint-Anna vrienden uit Berlare komen als grote winnaars uit de bus. Ze krijgen donderdagavond hun cheque. Met het extra budget zullen ze de goedheilig man ook extra goed ontvangen op 7 november. Daarnaast zet de ontknoping van de wedstrijd ook de lancering van de Sint-Martinusroute kracht bij.

De wedstrijd

De erfgoedwerking van Dijk92 ging op zoek naar getuigenissen over de ontvangst van de Sint bij de vele verenigingen uit de regio. In totaal stuurden dertien verenigingen een inzending. De variatie tussen de verenigingen was groot: van reuzenvereniging De Clemangskes tot de Brigandze rugbyclub, van fanfare Sint-Cecilia Appels, tot buurtcomité THOG Massemen, etc. De inzending bestond telkens uit beeldmateriaal en een bijhorend verhaal of wat uitleg. De verhalen kan je al voor een groot deel bekijken in de “ErfgoedApp”. Dat is de gratis app die wandelaars en fietsers gidst op de Sint-Martinusroute.

"We trotseerden vorig jaar de coronaperikelen door de Sint met paard en kar rond te rijden in Berlare via een route die er op de kaart uitziet als de letter S. Zo konden de kinderen toch hun tekening afgeven. Ons initiatief werd vorig jaar heel goed onthaald in Berlare. Daarom hebben we ook besloten om hier een jaarlijkse traditie van te maken.”

Benjamin De Winter - Sint-Anna vrienden

De winnaars

Het buurtcomité Sint-Anna vrienden uit Berlare werd twee jaar geleden nieuw leven in geblazen. Vandaag willen ze de Sint-Maartentraditie levend houden in hun buurt.

Nu ze er een jaarlijkse traditie van willen maken, zal het extra budget dus zeker van pas komen, voor heel Berlare: “Nadat de Sint door de gemeente is getrokken, gaat hij ook nog naar Chiro Elckerlyc. Daar kunnen de leden elk om beurt tot bij de zelf gebouwde troon komen om een woordje wisselen met de goedheilig man.

Etappe op de Sint-Martinusroute

De wedstrijd kaderde in de ontwikkeling van de Sint-Martinusroute. Dat is een Europese wandelroute, vergelijkbaar met de bekendere route naar Santiago de Compostella. De route passeert in onze regio en in het centrum van Berlare. In de praktijk kan je de route ook op veel plekken fietsen. Dat staat aangegeven op de brochures die beschikbaar zijn in de onthaalpoort Donkmeer en in de lokale bibliotheek. Aan CC Stroming komt ook een infobord.

Iedereen wint iets

De twaalf andere verenigingen konden als “troostprijs” elk 100 chocoladesinten ontvangen. Zo geeft de erfgoedwerking van Dijk92 niet alleen Sint-Maarten, maar ook  het lokale verenigingsleven een duwtje in de rug.
 
Hieronder zie je ontvangst van de chocoladesinten bij De Clemangskes in Lebbeke en de S-route van de Sint in Berlare.