teaser Overbeke

Poëzie tegen extinctie

op 24.06.2022

Onze planeet verkeert in een crisis. Oceanen verzuren. Soorten verdwijnen. Bossen branden. Ons eigen voortbestaan wordt bedreigd. Het is tijd dat we het warm voelen worden onder onze voeten, dit is meer dan een hittegolf of winter zonder sneeuw. Het is tijd om onze stem als een vuist in de lucht te gooien.

​(uit het Manifest van de Klimaatdichters)

Moya De Feyter legt uit: ”Tijdens de coronacrisis deed ik een oproep naar dichters die ik ooit had ontmoet om iets te doen rond het klimaat en natuurgerelateerde problemen. Ik kreeg ontzettend veel respons. Ons eerste wapenfeit was de dichtbundel ‘Zwemlessen voor later’ waarin vele verschillende dichters een gedicht hebben gepubliceerd rond klimaat. Sommigen stuurden bestaande stukken in, anderen maakten verzen specifiek voor het boek .”

Er bestaan al heel wat gedichten rond klimaat en milieu en de Klimaatdichters en ons boek zijn een fijne manier om dat werk bij mekaar te brengen en onder de aandacht te houden.

Moya De Feyter

De opbrengst van de bundel gaat naar One World Tree Planting (facebook), een internationaal, participatief netwerk van praktische klimaatactivisten die elkaar ondersteunen in de uitwerking van lokale klimaatprojecten, fondsenwerving en de uitbouw van een lokale groene economie. Ze houden zich bezig met het aanplanten van nieuwe en het herstel van bestaande bossen in samenwerking met lokale gemeenschappen, met veel aandacht voor het trainen van de plattelandsbevolking in de transitie naar voedselbosbouw.

“Momenteel zijn er 219 dichters aangesloten en zijn we bezig met theatrale voorstellingen rond dieren die met uitsterven bedreigd zijn. We werken natuurlijk niet allemaal samen tegelijk aan projecten, maar het valt op hoe geëngageerd sommige dichters zijn. Er bestaan al heel wat gedichten rond klimaat en milieu en de Klimaatdichters en ons boek zijn een fijne manier om dat werk bij mekaar te brengen en onder de aandacht te houden.” vervolgt initiatiefneemster Moya.

Moya De Feyter

De geëngageerde poëten zijn niet louter aanklagend, maar proberen een artistieke invulling aan hun engagement te geven. Moya De Feyter: “Het is een dunne lijn tussen het probleem aankaarten enerzijds en proberen niet met het belerende vingertje te zwaaien. We proberen het inhoudelijk interessant te maken.”

In de intieme setting van de originele, kleurrijke huisjes die het vernieuwde interieur van de kerk van Overbeke vormen ontmoet je zes dichters, waarbij iedereen put uit zijn eigen werk dat-ie maakte rond klimaat. Stan Van Rompay levert zijn bijdrage met prachtige, live gespeelde orgelmuziek en de hele zomeravond lang kun je genieten van een drankje op het plein voor de kerk.

Moya De Feyter besluit: “Ik ben zelf nog nooit in Wetteren geweest, maar kijk er naar uit om stroom- en watergedichten op het STROOMfestival te komen brengen. Zeker in een inspirerende plek als een kerk die aan de gemeenschap is terug gegeven.”

STROOM laat kunstenaars aan het woord, in een unieke symbiose tussen natuur, cultuur, erfgoed en toerisme.