Op kastelentocht langs Schelde en Dender

op 26.07.2021

Ons land telt het grootste aantal kastelen per vierkante kilometer, geen wonder dat je ook in onze regio het ene kasteel na het andere aantreft.

Kasteel van Berlare

Ooit was het kasteel van Berlare omringd door walgrachten, maar die zijn lang verdwenen. Het kasteel zoals het er vandaag staat, dateert van 1722 toen de nieuwe heer van Berlare een nieuwbouw liet optrekken op het puin van het vroegere kasteel. Sinds begin deze eeuw is het kasteel in handen van de gemeente en kan je het park errond vrij verkennen.

Kasteelhoeve van Wichelen

Kastelen in Wichelen? Jawel! In de Eetgoedstraat bots je op de middeleeuwse kasteelhoeve 't Eedgoed, een omwald pareltje waarvan de sporen teruggaan tot de 14e eeuw. Ontdek de kasteelhoeve tijdens de wandeling 'Boomkwekerijpad'.

Kasteel van Lebbeke

Kasteel Dubois, ofwel het kasteel van Lebbeke, is een op en top neoclassicistisch monument dat zijn naam te danken heeft aan de doortocht van brouwserfamilie Du Bois-Haems. Zij waren sinds 1895 eigenaar van het kasteel. Vandaag geeft het kasteel onderdak aan recepties, feesten en evenementen

Kasteel van Laarne

Laarne verbergt een van de knapste en best bewaarde waterburchten van het land: het kasteel van Laarne. Verken de salons, ridderzaal en gevangenissen tijdens een bezoek aan de thuishaven van de heren van Laarne.

Kasteel Vilain XIIII

We ronden onze kastelentocht door de regio af met een klepper van formaat: kasteel Vilain XIIII in Wetteren. De burgemeester van de gemeente, burggraaf Charles Hippolyte Vilain XIIII, liet het kasteel met bijhorend park dat uitkijkt op de Schelde vanaf 1822 bouwen. Vandaag lopen de leerlingen van SJI Wetteren er door de statige gangen.

                                                                                                                                                                                                                  Tekst: Bart Vanacker