Museum Zele pakt uit met interactieve beleving rond Aloïs De Beule

op 02.03.2023

Ooit was Zelenaar Aloïs De Beule een veelgevraagde kunstenaar, maar vandaag blijft er van zijn bekendheid nog weinig over. Om daar verandering in te brengen, opende heemkring Zele in 2016  een De Beule-vleugel in haar museum. Nu gaan ze nog een stapje verder om de kunstenaar in de kijker te zetten. Jong en oud leren meer over zijn leven en kunst via een interactief bezoek met de Erfgoedapp.

Zelf kan je elke 1e en 3e zaterdagnamiddag van de maand komen, groepen kunnen ook een afspraak maken voor een ander moment.

De kunstwerken van Aloïs De Beule zijn niet bepaald toegankelijk voor mensen vandaag de dag. Religieuze kunst en oorlogsmonumenten, dat waren zijn sterktes, aan het begin van de 20ste eeuw. Een onmogelijke opdracht om dit te laten smaken door kinderen en gezinnen? Bij heemkring Zele denken ze van niet. Samen met de erfgoedcel van Dijk92 en motion designer Gaëtan Dehaese (Content & Coffee) ontwikkelden ze een tiental animatiefilmpjes. Rasechte Zelenaars spraken de teksten in. “Het is fantastisch om de beelden van De Beule tot leven te zien komen. In plaats van droge uitlegbordjes vertellen de beelden zelf over de spannende avonturen die ze beleefd hebben en hoe ze gemaakt werden”, aldus François De Geest van de heemkring. “Voor kinderen is er een bovendien eenbijhorende bundel met creatieve opdrachtjes bij de beelden en filmpjes”. Hieronder kan je alvast kennis maken met de beeldhouwer.

Video

Het is natuurlijk het leukste om de filmpjes te bekijken als bezoeker in het museum. Dat kan op je eigen Smartphone, simpelweg door de beelden te scannen met de gratis Erfgoedapp. Geen smartphone? Dan gebruik je één van de tablets die het museum ter beschikking stelt. Sofie, coördinator van erfgoedcel Dijk92: “Het is belangrijk dat lokale musea en erfgoedorganisaties mee op de digitale trein springen. Jongere generaties zijn zo visueel ingesteld. Met de filmpjes hopen we ook hen te prikkelen. Als erfgoedcel wilden we al lang iets doen rond erfgoed en animatie. Dit project was daarvoor de uitgelezen kans.”

"Door de maximumfactuur is het steeds moeilijker voor scholen om een gevarieerd aanbod te voorzien voor klassen. Initiatieven als deze komen zeker aan die nood tegemoet. Het is dichtbij, gratis en leerlingen leren meer over de geschiedenis van hun eigen gemeente. Een win-win dus voor iedereen!"

Juf An

Ook scholen kunnen het interactief aanbod ontdekken via een middagvullend programma. Ze gaan dan niet alleen aan de slag met de opdrachtbundel en filmpjes, maar steken ook echt de handen uit de mouwen in een doe-atelier. De Beule achterna leren ze omgaan met klei, verf en gips en mallen, eigen aan de techniek van de kunstenaar. Zo mocht het 1e leerjaar van Zele Kouter op 10 februari de spits afbijten. Juf Ann en haar 16 leerlingen brachten een bezoek aan het museum. Enthousiast gingen ze aan de slag met de tablets, met kleurpotloden en lego. In het atelier, bij François, maakte elke leerling zijn mini Aloïs De Beule figuurtje.