Motion designer Gaëtan brengt beweging in Zeelse standbeelden

op 28.01.2022

De Zeelse beeldhouwer Aloïs De Beule ontwierp niet bepaald Disneyfiguren. Religieuze kunst en oorlogsmonumenten, dat waren zijn sterktes, zo in het begin van de 20ste eeuw. Hoe je dit onderwerp dan in godsnaam aanbrengt bij kinderen? Een onmogelijke opdracht? Bij Dijk92 vinden we van niet. Met de hulp van motion designer Gaëtan Dehaese (Content & Coffee) zien we het al helemaal zitten. We vroegen hem naar zijn ervaring bij het visueel inpakken van erfgoedverhalen.

Animatie en erfgoed: a match made in heaven

Gaëtan is fan van erfgoed, vintage en kunststijlen die van een andere wereld lijken te komen. “ In de geschiedenisles was ik een ramp als het op historische data aankwam. Maar als ik iets visueel voor me zie, dan blijft het echt wel plakken. Dat gevoel wil ik ook doorgeven aan andere mensen. Animatie is perfect om een verhaal in beeld op te vangen als je zelf niet veel beeldmateriaal hebt.”

Hoe groeide je interesse de laatste jaren?

“Op persoonlijk vlak lukte het me om een stamboom op te stellen. Het begon met een cadeau, een abonnement op MyHeritage. Zo ontdekte ik dat verre familie ook bezig was met het opmaken van een stamboom. Samen zijn we vrij ver geraakt.

Op professioneel vlak: als ik hoor dat mensen iets rond geschiedenis of erfgoed willen doen, dan probeer ik er als de kippen bij te zijn om te luisteren wat mijn bijdrage zou kunnen zijn. Zo kon ik in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel verschillende filmpjes maken over de geschiedenis van de Brusselse deelgemeenten. De filmpjes waren eigenlijk een soort digitale collage, snel gemonteerd en met een goede dosis humor. Deze stijl gaan we ook gebruiken in Zele.”

Wat staat te gebeuren in het museum Zeels Erfgoed?

" In zijn tijd was de Zelenaar Aloïs De Beule een grote naam. Hij concentreerde zich in de periode voor de Eerste Wereldoorlog vooral op religieuze werken en standbeelden van historische gebeurtenissen, daarna kwamen er veel bestellingen voor oorlogsmonumenten. Vandaag wordt zijn kunst niet meteen als artistiek vernieuwend ingeschat. Desalniettemin staat zijn oeuvre wel over heel België verspreid in de publieke ruimte. Hij maakte bv. het boerenkrijgmonument van Overmere (zie foto hieronder). Ook in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk staan werken van hem. Daarnaast was hij ook een bevoorrecht getuige van zijn tijd.

In het museum Zeels Erfgoed is er een aparte zaal aan het werk van De Beule gewijd (zie foto hieronder). Binnenkort zullen kinderen een educatief bezoek kunnen brengen aan die collectie, die heel mooi tentoongesteld staat. Voor de uitwerking van dat parcours werkt Dijk92 samen met het museum en met mij dus, voor de filmpjes. Die zal je op je smartphone kunnen bekijken, simpelweg door de beelden te scannen met de "Erfgoedapp". De filmpjes vertellen zo op een korte en ludieke manier het verhaal achter een bepaald object. Rasechte Zelenaars spreken de teksten in. Ook volwassen zullen de filmpjes smaken, daar ben ik zeker van! "

Gaëtan, kan je tot slot drie inspiratiebronnen benoemen?

  • Dat hangt natuurlijk echt af van project tot project, maar Monthy Python is wel een van mijn favorieten.
  • Op vakantie laat ik zelden de gelegenheid schieten om een kerk binnen te stappen. De visuele rijkdom die de gebouwen soms herbergen, is ongelofelijk.
  • De videogame “The procession of the Calvary” is ook wel een inspiratiebron. Het spel is enkel en alleen vormgegeven door het gebruik van landschappen, personages en details uit Renaissanceschilderijen.  

Mooi, dankjewel Gaëtan om dit te delen! We zijn alvast heel benieuwd naar het eindresultaat voor het museum van Zele. Daarnaast wensen we je ook succes bij volgende (erfgoed?)opdrachten bij “Content & Coffee”.

Meer over dit thema

In een alsmaar minder kerkelijke wereld wordt religieus erfgoed erg kwetsbaar, hoewel het door zijn omvang en...