Leve de liefde: 52 jaar getrouwd in Wetteren en in de fleur van het (verenigings)leven

op 13.02.2022

Christiane Van Impe en Fernand Schamp leerden elkaar kennen op “dansavond”, ergens in de jaren 1960. Ze waren toen 18 jaar: dat was in die tijd vaak de minimumleeftijd om te mogen uitgaan. Nu dansen ze nog altijd samen: latino, wals, quick-step .. Ondertussen is er veel gebeurd, maar hun inzet voor het lokale verenigingsleven is naast dansen toch wel een rode draad. Hun verhaal leest als een groot feest …

Zo gebeurde het bijvoorbeeld dat de mensen van harmonie Sint-Cecilia mij vroegen om bestuurslid te worden, ook al weet ik van muziekinstrumenten toeten noch blazen.

Christiane

Wie Christiane een beetje kent, weet dat ze durf heeft en een stevige portie fantasie. Als jonge vrouw werd ze lid van de Wetterse cultuurraad. “Ik motiveer graag mensen en vind het leuk om mijn ideeën in het rond te spuien. Daarom vroegen ze mij voor zo’n dingen. Zo gebeurde het bijvoorbeeld dat de mensen  van harmonie Sint-Cecilia mij vroegen om bestuurslid te worden, ook al weet ik van muziekinstrumenten toeten noch blazen. Mijn man helpt mij dan weer met de pragmatische kant van sommige zaken. Als hij zegt dat iets niet haalbaar is, weet ik dat hij wel gelijk zal hebben en leg ik mij daarbij neer.”

Echtgenoot Fernand kennen de wat oudere Wetteraars misschien nog als kleermaker. Voor Christiane is hij dat trouwens nog altijd: “Om de vijf jaar geven wij een verkleedfeest. Fernand maakt onze kleren. Ik besef soms te weinig hoeveel geluk ik heb! We waren al astronauten, Nicole & Hugo, een Spaans koppel, … Drie keer was ik al prinses carnaval en een maal keizerin!” Dat er door corona de laatste twee jaar geen carnavalsstoet was in Wetteren, was dan ook een gemis.

Inzet voor de heemkring

Samen zetten Christiane zich ook al jaren in voor de heemkring. “Fernand wou eigenlijk - vanuit zijn ervaring als penningmeester voor andere verenigingen - iemand tijdelijk vervangen.” Daar bleef het dus niet bij.

De recente tentoonstelling over de Wetterse geschiedenis van het rolschaatsen betitelt Christiane als “onze masterpiece”. “Wist je dat Wetteren in de jaren ‘60 wereldtop rolschaatsen was? De viervoudige wereldkampioen rolschaatsen woonde vroeger in mijn straat. Nu zijn we blij met de weerklank die de expo kreeg”, zegt Christiane trots. “Wanneer de gemeente de ijspiste afblies in de aanloop naar kerst 2021, werd het alternatief een rolschaatspiste!”

Rolschaatsen op expo
Christiane en kleinzoon

Iets rustiger aan?

In de toekomst wil Christiane het iets rustiger aan doen, al mag dat met een korrel zout genomen worden. Zo trok ze onlangs nog heel Wetteren door met haar kleinzoon om koeken te verkopen voor het goede doel. (zie foto hierboven)

Daarnaast zullen Christiane en Fernand verder meewerken aan de modernisering van de heemkring. Het project wordt mee begeleid door Dijk92. “Het heemkundig museum vind je aan de Grote Markt, onder het oude stadhuis. Daar was vroeger het politiebureau. De vroegere cellen van de gevangenen doen er nu dienst als erfgoeddepot. Nu willen we in die collectie het kaf van het koren scheiden en het museum moderniseren. Wie hierbij wil helpen, mag ons of Dijk92 altijd contacteren!”

Dankjewel Christiane en Fernand voor jullie gezamenlijk engagement voor Wetteren!