Ken jij deze 11 beestige bijnamen voor inwoners van de regio?

op 19.04.2023

Ken jij al de beestige bijnamen de inwoners van de Dijk92 regio? De dieren op de kaart zetten je al een heel eindje op weg.

© Bieke Olemans

Puitenkloppers  -> Berlare

De inwoners van Berlare danken hun spotnaam de puitenkloppers aan hun jacht op kikkers. Die vingen ze door met een stok op de grond te kloppen waardoor ze opsprongen. De billetjes werden verkocht of thuis als delicatesse klaargemaakt.

kopvleesfretters -> Dendermonde

Dendermondenaars zijn kopvleesfretters. De Aalstenaars bedachten deze spotnaam omdat ze beweerden dat de inwoners van Dendermonde stiekem kadavers uit de Dender visten om er een soort paté van te maken.

Varkensboeren -> Sint-Gillis-bij-Dendermonde 

Deze bijnaam spreekt voor zich: in de 19e eeuw bevonden zich nogal wat varkensboeren op het grondgebied van het huidige Sint-Gillis. Varkens zijn er intussen niet meer te bespeuren, maar op het plein voor de kerk kan je sinds kort wel een bronzen exemplaar komen bewonderen.

haringfretters -> Wetteren

Tijdens de wereldoorlogen kon de arme Wetterse bevolking zich enkel haring permitteren die dan ook massaal via de Schelde werd aangevoerd. Het leverde de Wetteraars de bijnaam haringfretters op.

Ganzendrijvers -> Laarne

De grond in Laarne was vroeger niet bijster vruchtbaar. Akkerbouw was hier dus moeilijk, terwijl de moerassige meersen ook al niet ideaal waren voor de runderen. Daarom was de ganzenkwekerij lang een bron van inkomsten voor een deel van de inwoners. 

Unkerzakken  -> Kalken 

Verschillende verhalen doen de ronde over deze bijnaam. De meest plausibele verklaring lijkt ons dat er een link is met “unkerpap”. Da’s een mengsel van karnemelk en roggebrood. Voor een deel van de inwoners van Kalken moet het op een gegeven moment een belangrijke levenslijn zijn geweest. De pap wordt niet meer gegeten, de naam is wel gebleven.

Wetteraarkes -> Wichelen

De bijnaam voor inwoners van de gemeente Wichelen zijn “schooiers”. Dat heeft weinig met dieren te maken. Wel gebruiken de inwoners van Wichelen de naam “Wetteraarkes” om die vervelende knijten uit de Schelde te benoemen. Hiernaast zie je zo'n knijt uitvergroot, want de beestjes groeien tot maximaal vier milimeter.

Smouters -> Overmere

Smout bekom je door varkensvet te smelten. Het was lang een algemeen gebruikte vetstof. De link met Overmere is niet helemaal duidelijk. “Smouten”  zou ook wel eens de betekenis kunnen hebben van comfortabel leven op de kosten van een ander. De bijnaam zal dus waarschijnlijk ingegeven zijn door jaloezie vanuit naburige gemeenten.

Keisdruppers -> Opdorp (Buggenhout)

Dit verwijst naar het uitdruppen van de wrongel bij het maken van kaas. De naam zou voortkomen uit een lied dat jongeren van Opdorp zongen op de terugtocht naar huis, na een loterij voor militaire dienstplicht in Dendermonde. Gelijk of je het leger in moest of niet, iedereen dacht een goede pint bier en de kaas die ondertussen aan het uitdruppen was.

Wuitens -> Hamme

"Kwek, kwek,'k hein Ham gezien!" Dat zou een vroegmiddeleeuwse wuiten – Vlaamse gaai in het algemeen Nederlands - gebekt hebben toen hij zijn geliefde Hamme weer terugzag na een inval van de Vikingen. Waar of niet, in de helm van de Hamse reus Polydoor nestelt een Vlaamse gaai. Dat zie je bovenaan deze pagina. De Hammenaren noemen zich alleszins maar al te graag Wuitens.

Hondenversmachters?

Misschien zagen we wel enkele bijnamen over het hoofd? Iemand mailde ons al ter aanvulling: de mensen uit Grembergen zouden ook "hondenversmachters" genoemd worden. De bijnaam zou wel in onbruik geraakt zijn. Misschien is dit maar goed ook in dit geval? Suggesties blijven alleszins welkom!