Jan Decleir en dynamiet aan de Mirabrug

op 24.07.2021

De Mirabrug over de Durme verbindt Hamme met Waasmunster en kreeg zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog klappen. Maar ze kreeg vooral bekendheid als decor voor de verfilming van het boek 'De teleurgang van de Waterhoek'.

De metalen brug dateert van 1900 en bestond uit drie delen, waarvan het middengedeelte kon draaien om schepen over de Durme door te laten.

Trams

Over de brug denderde de stoomtram tussen Hamme en Temse, een tramlijn die later werd doorgetrokken tot Antwerpen linkeroever.

Oorlogsgeweld

Bij de aftocht van het Belgische leger in 1914 probeerde de genie de Duitse overrompeling te vertragen door het middengedeelte van de brug te dynamiteren. Zonder veel succes. De Duitsers herbouwden het middengedeelte.

In 1940 was het opnieuw prijs. Dit keer liep de brug opnieuw schade op, maar bleef het draaimechanisme gevrijwaard.

Na de Tweede Wereldoorlog maakten de tramrails plaats voor beton. Tot 1982 kruiste het verkeer van de gewestweg N41 de brug, tegen dan had de brug haar beste tijd gehad en werd ze gesloten voor het verkeer, maar niet voordat ze nog één keer de rol van haar leven had mogen spelen.

De teleurgang van de Waterhoek

In 1971 werd de verfilming van het boek 'De teleurgang van de Waterhoek' van schrijver Stijn Streuvels er ingeblikt. Fons Rademakers, Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir kropen in de huid van Streuvels' personages.

De brug over de Durme vertolkte de Vierendeelbrug tussen Ruien en Avelgem die vervangen was door een modernere variant. Sindsdien werd niet meer gesproken over de Hammebrug, maar over de Mirabrug.

Fietsen en wandelen

De Mirabrug ontsnapte aan een dreigende sloop door de bescherming als monument in 1991 omwille van haar historische en artistieke waarde, bovendien werd de brug opgeknapt en heraangelegd als fiets- en wandelpad.  Den Bunt wandelroute, goed voor 7,5 kilometer wandelplezier, start aan de Mirabrug.

Tekst: Bart Vanacker