"Ik wil niet dat mensen ons als een zatte bende aanzien"

Geschreven door Bo Bogaert op 17.05.2023

Iedereen die ook maar iets met Hamme te maken heeft – van ver of dichtbij – kent ‘Die Hamse Wuitens’: de folkloristische groep die de legende van Hamme uitbeeldt. Maar ken je ook Joris Van Moortel? Als voorzitter doet hij er alles aan om reus Polydoor en z’n gevolg te laten schitteren in binnen- en buitenland.

Joris (37) is zelf een rasechte Hammeneir. Hij zag Die Hamse Wuitens voor de allereerste keer tijdens de traditionele reuzenommegang Katuit. Daar liep reus Polydoor met z’n vier zonen in vol ornaat mee, omring door dansmariekes, Hamse Wuitens en muzikanten. Ook het Vikingschip met de Hamse Wuiten in de gouden kooi, maakte grote indruk op Joris. “Ik was nog geen twaalf maar zei tegen mijn ma: daar ga ik ooit bij!” En zo geschiedde. Joris werd lid van de groep en overhaalde zijn moeder en broer om ook aan te sluiten.

Het toenmalig bestuur merkte meteen de passie en gedrevenheid van dat jonge ventje op en benoemde hem op z’n 16de tot penningmeester van de club en op z’n 27ste tot voorzitter. “En dat het een goeie voorzitter is”, benadrukt Gino De Clippeleir, archivaris en al 25 jaar lid van de vereniging. “Joris is iemand die tijd maakt om écht naar mensen te luisteren. Hij probeert ook voor iedereen goed te doen en heeft voor elk probleem een oplossing klaar.”

Voor Joris is het voorzitterschap meer dan een hobby. Hij is zowat elke dag bezig om het voortbestaan van de vereniging te verzekeren. Nieuwe leden werven, aanvragen voor stoeten opvolgen, het onderhoud van de reuzen en het schip regelen... Het vergt serieus wat van zijn tijd. Joris waakt erover dat de groep meegaat met z’n tijd – zo werd de fanfare vervangen door muziekboxen – en werkt hij aan het imago van de club. “Vóór en tijdens de stoet mogen de leden geen alcohol drinken of roken. Ik wil niet dat mensen ons als een zatte bende aanzien. Na de stoet gooien we uiteraard samen de remmen los, maar tijdens de stoet vraag ik discipline. Ik wil dat de leden hun rol met verve vertolken, uit respect voor de legende én voor het publiek.”

Elke zondagvoormiddag komen Die Hamse Wuitens samen in hun lokaal ‘het Wuitensnest’. Gino: “Intussen zijn we een hechte vriendengroep geworden. We springen voor mekaar in de bres en maken veel plezier. We zijn trouwens een open groep waar iedereen welkom is, van Hamme of niet!” Joris beaamt: “Klopt! Jong, minder jong, oud... Er is plaats voor iedereen die zin heeft om mee stoeten te lopen. Een reus torsen, op het schip zitten, het schild dragen, dansen... voor ieder wat wils.”