IDAHOT 2024: alle tinten mooi

op 21.05.2024

17 mei was de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, een dag waarbij er extra aandacht wordt gevraagd voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Ook wij konden deze dag niet zonder iets laten voorbijgaan.

Afgelopen vrijdag kleurden onze bibliotheken en cultuurhuizen in regenboogkleuren, een uniek spektakel van woord en liefde. Voor IDAHOT creëerden we samen met Diederik Tirez het gedicht "Alle tinten mooi". Dit gedicht sierde de ramen van de bibliotheken en cultuurhuizen en benadrukte de noodzaak om een wereld te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn zonder angst of vooroordeel. Leen Huysmans bracht met de grootste zorg alle gedichten aan.

In de hele regio konden we de regenboog herkennen. Niet alleen Dijk92 nam het initiatief; ook de steden en gemeenten lieten voor deze gelegenheid de regenboogvlag wapperen aan hun respectieve gemeentehuizen.

Ze doen dit omdat ze verdraagzaamheid belangrijk vinden en omdat alle inwoners binnen de regio gelijke kansen verdienen. Met de IDAHOT-vlaggencampagne worden de steden en gemeenten opgeroepen om het welzijn van holebi's en trans personen in hun beleid verder te bevorderen.

Voor deze gelegenheid hebben we ook een inspirerende bijeenkomst gehouden met LGBTQIA+ jongeren in het stadhuis van Dendermonde. Tijdens deze bijeenkomst bespraken we verschillende ideeën over de derde plek en de veiligheid binnen onze eigen gemeente of stad. Daarnaast gingen we dieper in op de kwestie van polarisatie onder jongeren met betrekking tot LGBTQIA+-rechten. We hopen met deze input te kunnen inspireren en onze werking te verbreden.

Wil je graag het gedicht "Alle tinten mooi" in jouw bezit? Bezoek dan je bibliotheek of cultuurhuis en vraag naar de unieke postkaart. Zo kun je nog lang na IDAHOT nagenieten van de liefde.