Hoort de klokken luiden

op 25.07.2021

Wie met Pasen of op feestdagen in de buurt van de parochiekerk van Hamme-Zogge komt, heeft ze ongetwijfeld al eens aan het werk gehoord: de klokkenluiders van Hamme-Zogge. 

De klokken in de achthoekige toren van de Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk worden immers nog altijd manueel geluid en dat is stilaan een unicum in Vlaanderen. Enkel in Leuven, Roeselare en Hamme-Zogge wordt deze traditie nog in stand gehouden.

Door de grote diversiteit aan klokkentorens, kent elke locatie zijn specifieke luidtraditie. Om ervaringen uit te wisselen ontmoeten de klokkenluiders van Hamme-Zogge geregeld collega's uit het buitenland, zoals in Breda of Londen.

Ritme en trekkracht

Klokkenluider Ludwig Van Ekert vertelde in een interview met Radio 2 dat het manueel klokken luiden niet zo eenvoudig is als het misschien klinkt. Je moet immers het juiste ritme vinden en voldoende kracht zetten op de klok.

Trek je te hard aan het touw, dan slaat te klok vanzelf terug en kan je hem niet meer in bedwang houden. Voor de zwaarste klokken moet je wel twintig keer trekken vooraleer hij in een goeie uitgangspositie komt om hem te doen luiden. 

Bim bam bom

Bovendien variëren de ritmes en melodieën naargelang de gelegenheid. Voor een gewone zondagsmis luiden de klokkenluiders twee klokken, bij een begrafenis weerklinkt de doodsklok met langere tussenpauzes. Met Pasen, wanneer de klokken terugkeren uit Rome, heb je een feestelijke bim bam bom nodig en moeten de klokkenluiders drie klokken aan de praat krijgen.

Doordat ze een eeuwenoud ritueel in stand houden, zijn de klokkenluiders van Hamme-Zogge erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Volg de klokkenluiders van Hamme-Zogge op Facebook

Tekst: Bart Vanacker