Alles verandert, ook het mooie Hamme. Toch houden we altijd ons hart vast als dat gebeurt op een erfgoedsite. Daarom trok Veerle van Dijk92 holderdebolder naar de Hamse Sint-Jozefschool. Op die plek komen appartementen.
Veerle van Dijk92 was nog maar net terug uit zwangerschapsverlof. Telefoon … Of ze deze week nog kan langkomen? Want daarna vangen idealiter de werken aan? Anders vervalt een vergunning voor … de werken aan KoHa Sint-Jozef. Al blijven veel Hammenaren spreken over de “Grevesschool”. Hieronder lees je waarom. Feit is dat KoHa centraliseert en die site aan de Ring verlaat.
Soms gaat waardevol erfgoed verloren wanneer grote bouwwerken plaatsvinden. Maar na dat schijnbaar alarmerende telefoontje, bleek dat in Hamme niet het geval. Wel integendeel. Alle gemeentediensten, de regionale dienstverleners, bedrijven en de school in kwestie werkten goed samen. Dat mag ook eens gezegd worden! Om een idee te geven van wat er bij zo’n erfgoedcheck komt kijken, vervolgen we nog even het verhaal van Veerle.
“Dankzij de foto's en de inventaris weten we later nog hoe alles eruit zag. Voor een deel van de objecten vonden we ook een nieuwe bestemming.”
De missie van Veerle is het maximaal bewaren van het roerende erfgoed uit de kapel van de school. Een inventaris maken is een eerste stap, een bewaring in "2D". Voor een deel van het erfgoed kon ze ook effectief een bewaarplaats vinden bij de heemkring van Hamme.
Veerle bezocht de site samen met Kathleen. Zij wil het bouwkundig erfgoed van de site in kaart brengen. De gemeente had hierop aangestuurd in de omgevingsvergunning. Omdat de houdbaarheid daarvan beperkt is, moest het ineens snel gaan voor de projectontwikkelaar.
Wist je dat ... Adede tot in Vietnam geologische studies uitvoert? Daar moest een site ontmijnd worden. Zo kon een ander Vlaamse bedrijf, Jan De Nul, er beginnen met baggerwerken voor de aanleg van een haven.
Ook Kathleen maakte een inventaris, maar had meer oog voor de gebouwen. “De inventaris kan dienen als naslagwerk. Maar ook bijvoorbeeld voor latere aanplantingen kan het handig zijn om exact te weten wat waar stond vroeger.” Op vraag van de bouwheer werkt zij voor Adede. Da’s een bedrijf dat bouwkundige en geologische studies uitvoert. En voor Kathleen ter plaatse ging, had ze contact met de IOED. Dat is onze regionale dienst voor onroerend erfgoed.
De projectontwikkelaar zal de site uiteindelijk transformeren tot een kleine woonwijk, het “kwartier De Greve”. Deze naam verwijst naar de ontstaansgeschiedenis van de site. Het waren de twee zussen Coleta en Lucia De Greve die in 1849 de Sint-Jozefschool gesticht hebben. Op aansturen van de gemeente, zal de site wel een deel van dat schoolse karakter bewaren. De speelplaatsen worden verbonden, de oorspronkelijke volumes en het metselwerk blijven bewaard.