Een mooie traditie die vele mondjes doet openvallen.

op 28.04.2023

Wist je dat Zele deel uitmaakt van de meest actieve reuzenregio van Vlaanderen? Da’s mede het geval dankzij Luc Meganck en Peter Rupus. Op 21 mei vertegenwoordigen zij mee de gemeente Zele op de grote reuzenhappening aan het Donkmeer. Eddy Van Driessche daarentegen zoekt namens vzw Vlasschaard nog volk om met reus “Mon De Vlasboer” naar Berlare af te zakken.

Voor Eddy zijn de reuzen een passie. “We hebben er veel plezier mee beleefd samen. (Zie foto bovenaan) Nu is het tijd voor een volgende generatie. Helaas is er binnen onze eigen vereniging niet voldoende animo meer. We zoeken dus een aantal Zelenaars die er letterlijk en figuurlijk hun schouders willen onder zetten. Ofwel neem je Mon helemaal over, ofwel kan je mij altijd eens komen helpen en zien we wel waar we uitkomen.”

Melanie en Judocus

Het gebeurt wel vaker dat een reus eens van eigenaar verandert. Dat bewijst het verhaal van Luc Meganck en Peter Rupus. Zij komen op 21 mei naar het Donkmeer met reuzen Melanie en Judocus van den Dok. “Ooit zijn die reuzen gemaakt door enkele mensen uit “den Dok”, da’s een hoekje in onze wijk. Dan nam een zangvereniging ze over en nu gaan wij ermee op pad.” Hieronder: links Melanie Van Den Dok, rechts Mon de Vlasboer.

Verwondering

Wat is er dan zo plezierig aan? Eddy: “De verwondering van de mensen geeft me voldoening. Mon is met zijn 5,2 meter een imposante verschijning.” Dat beamen Luc en Peter: “ Wij trokken onlangs via Dijk92 naar basissschool Kouter. Desondanks alle digitale nieuwigheden, blijft zo’n reus een mooie traditie die vele mondjes doet openvallen. Misschien zien we wel enkele kinderen terug op de reuzenhappening!”