Buggenhouts erfgoed krijgt nieuw leven

op 18.09.2021

Kris Van Den Berge van Heemkring Ter Palen kan terugblikken op een geslaagde verhuis. De heemkring die sinds 1985 gehuisvest was in het kasteel van Opdorp, vond een nieuw onderkomen op amper een steenworp: de Orangerie van het kasteel.

Naar aanleiding van de verhuis voerde de heemkring in samenwerking met de erfgoedcel een herbestemmingstraject uit. Kris blikt tevreden terug: verschillende stukken maken promotie en trekken o.a. naar het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum. Andere stukken komen dan weer meer tot hun recht en vertellen een coherenter verhaal: dat van de geschiedenis van Buggenhout.

De focus ligt voortaan op erfgoed dat diepgeworteld en sterk verbonden is met Buggenhout.

Kris Van Den Berge - Heemkring Ter Palen

Bij het nemen van deze nieuwe start, besloot de heemkring om de collectie die het in beheer heeft, grondig onder de loep te nemen. In samenwerking met de erfgoedcel ging het op zoek naar mogelijke nieuwe bestemmingen voor het “minder-sterk-verbonden-met-Buggenhout-erfgoed”, en zo geschiedde: heel wat waardevolle erfgoedobjecten vonden op die manier elders een nieuwe bestemming, waardoor het voortbestaan wordt gegarandeerd.

Twee 19de-eeuwse polyphonen – dit is een mechanisch muziekinstrument, uitgevonden eind 19de eeuw – een accordeon en een collectie oude radio’s zullen voortaan te zien zijn in de collectie van het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Heel wat oude kledingstukken, doopskleedjes en -mutsen, 19de-eeuws textiel en authentiek speelgoed vonden een nieuw leven in het Museum voor Volkskunde te Dendermonde. Het Huis van Alijn in Gent nam oude schoolstempels, een speelgoed trekpaard en huisraad op in hun gebruikscollectie.

Beheer jij ook een collectie en wens je begeleid te worden bij een inventarisatie of herbestemming? De erfgoedcel helpt je graag verder!
Hulp inroepen

Ga aan de slag met jouw collectie

Het is altijd beter een collectie te beheren en te laten aangroeien vanuit een doordacht collectiebeleid.

Het goed bewaren en onderhouden van een erfgoedcollectie is belangrijk om schade te voorkomen.