IJskelder in Opdorp

Bibberen in Opdorp

op 07.09.2021

Wie in de 19e eeuw 's zomers wilde genieten van frisse drank en koel voedsel en zich dat kon permitteren, liet een ijskelder uitgraven. Zo ook burggraaf Desiré Constant de Nieulant de Pottelsberghe.

Hij was midden 19e eeuw burgemeester van Opdorp en woonde in het kasteel dat zich uitstrekt langs de Vekenstraat.

Kasteel van Opdorp

IJs uit de kasteelvijver

De burggraaf liet het oude kasteel door de Gentse architect Louis Minard uitbreiden met twee vleugels, paardenstallen en een ijskelder. 's Winters werden bevroren ijsblokken uit de slingervijver achter het kasteel gezaagd en in de ijskelder gestort. Zo konden de kasteelbewoners 's zomers genieten van frisse drank en voedsel.

Ruïne

De komst van ijsfabrieken en later ijskasten en diepvriezers maakten zulke ijskelders overbodig. De ijskelder van Opdorp verkruimelde dan ook tot een ruïne... tot in 2018. De bovengrondse koepel met een diameter van vier meter werd volledig opnieuw gemetseld in zijn originele vorm. Met zijn afmetingen is het een van de grootste ijskelders van Oost-Vlaanderen.

Toegang tot de ijskelder in Opdorp
De ijskelder in Opdorp

Vleermuizen

De ijskelder is zo niet alleen bewaard als erfgoed voor het nageslacht, de donkere gangen bieden ook een overwinteringsplaats voor vleermuizen. Binnenin de kelders een kijkje nemen kan dus niet, maar de ErfgoedApp gunt je een blik achter de schermen.

Ook het kasteel zelf wordt trouwens nog altijd gebruikt. Het geeft vandaag onderdak aan het begeleidingscentrum en BuSO Capelderij.

Ontdek de binnenkant van de ijskelder in Opdorp via de ErfgoedApp

Tekst: Bart Vanacker