Wat met vrijwilligerswerk na de coronacoma?

Het afgelopen anderhalf jaar moesten burgers noodgedwongen vertragen of zelfs stilstaan. Een onverwachte en ongewilde gelegenheid om zaken in vraag te stellen. De job, de ratrace waar we soms in verzeild raakten, de vrije tijd en de druk hierrond. Organisaties, bedrijven, en ook mensen maakten nieuwe plannen voor het postcorona tijdperk. Anders werken, anders rust beleven en ook anders engagement opnemen; dichter bij waar we actief voor kiezen. Ook vrijwillige engagementen werden vanuit dit opzicht herdacht.

Op 17 maart 2022 mochten we een tiental verenigingen uit de regio verwelkomen op de sessie 'Surfen op de coronagolven'. Er was veel plaats voor uitwisseling en om tips te geven aan mekaar.

De deelnemers benoemden de sessie van Lies van Vrijwilligerswerk Werkt als heel interessant en praktisch om mee aan de slag te gaan. Onderaan deze pagina vind je de presentatie van de avond. In de tekst hieronder de korte samenvatting van de inhoud.

Na de coronaperiode start er nu een nieuw werkjaar. Herstarten als vrijwilligersvereniging is niet louter de draad terug oppikken, het is geen verderzetting van 12 maart 2020. 

Het is fantastisch te zien dat clubs, verenigingen, organisaties, open initiatieven -soms met ondersteuning vanuit koepels-  met volle moed aan de slag gaan. Ze maken werk van de financiële uitdagingen; ze duiken in de planning en beginnen volop te programmeren; ze zetten communicatie actief op; ze spreken mensen aan om de verloren tijd in te halen. Vergeten we echter niet opnieuw te connecteren?

Connecteren met mensen na 16 maand noodgedwongen bezinning, na 16 maand leven in een andere wereld, met mensen die plots meer of minder tijd hebben, met mensen die net meer of juist minder zin hebben.
Dit is dan ook dé vraag waar iedereen het best mee start: ‘hoe creëer je terug verbinding en beweging na deze coronaperiode?’

Hoe (her)start jij jouw vrijwilligerswerking na deze coronaperiode?

Om een antwoord te bieden op deze vraag, ontwikkelde het Laarnse Vrijwilligerswerk Werkt een sessie waarin ze inzichten bundelen. Inzichten verkregen uit reflecties door te luisteren naar organisaties én hun vrijwilligers. In het onderstaande filmpje legt expert Koen Vermeulen alvast de essentie bloot.

Video

Het vraagt dus van organisaties een bewuste aanpak om het vrijwillig engagement post corona te capteren. En hoe kunnen we dit concreter maken dan een hands-on methodiek te voorzien waar we mensen in verenigen. Niet enkel de vaste kern van de vrijwilligers maar ook mensen uit alle rollen van de werking. Via dit kader kan je als organisatie aan de slag om weloverwogen keuzes te maken over hoe de vrijwilligerswerking er post-corona uit mag zien. Vanuit de centrale vraag ‘Wie willen wij zijn na de coronacoma?’ bekijk je samen met verschillende stakeholders hoe jullie de vrijwilligerswerking willen invullen. 

Deze methodiek in het sjabloon hieronder biedt een kapstok om samen vorm te geven aan de toekomst en tegelijkertijd te werken aan de verbinding onder je vrijwilligers én binnen je organisatie.  Het zijn in se eenvoudige vragen om het gesprek op gang te brengen tussen het bestuur en de leden. Het brengt beweging in je organisatie en zorgt voor verbinding.

You don't have access to download this file.

Vrijwilligerswerk Werkt

Kasteeldreef 62

9279 Laarne

+32 (0)9 273 89 98

Vrijwilligerswerk Werkt

KOEN VERMEULEN

koen@vrijwilligerswerkwerkt.be