Jeugdbewegingen en erfgoed

Nergens ter wereld zijn jeugdbewegingen zo populair als in Vlaanderen. Het zit in onze cultuur ingebakken. In bijna elke Vlaamse gemeente moet er wel een of andere jeugdbeweging opgericht en actief (geweest) zijn. Net daarom zijn jeugdbewegingen een fantastische bron voor lokale geschiedenis en belangrijk cultureel erfgoed. 

Handleiding 'Jeugdbewegingen en erfgoed'

Voor veel groepen is een jubileum het moment om in het eigen verleden te duiken, op zoek naar hun verhaal. Wie heeft er allemaal in de leiding gezeten? Nam mijn groep deel aan grote evenementen? Naar waar ging mijn groep op kamp? Welke kampthema’s zijn zoal de revue gepasseerd? In een ideale wereld stap je gewoon naar de persoon die al die tijd nauwgezet alles mooi en ordelijk bewaard heeft. Je opent enkele archiefdozen, en voilà: je hebt je verhaal. In de werkelijkheid is het allemaal veel ingewikkelder. In veel gevallen heeft het verleden van een jeugdbeweging iets weg van een onopgelost mysterie. Je weet dat er vroeger van alles gebeurd is, alleen weet je niet goed wat, door wie en waarom.

Om jeugdverenigingen te ondersteunen bij het oplossen van dit mysterie, ontwikkelde Histories de handleiding ‘Jeugdbewegingen en erfgoed’. De handleiding bevat niet alleen de geschiedenis van de jeugdbewegingen in Vlaanderen, maar illustreert ook hoe lokale groepen hun eigen verhaal kunnen achterhalen en schrijven. Deze brochure gaat over archivering, mondelinge geschiedenis en de ontsluiting van het erfgoed van jeugdbewegingen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een jubileum. Een aanrader dus voor al wie de historiek van zijn lokale groep wil onderzoeken!

Naar de handleiding

Speel eens een erfgoed(nacht)spel

De 20ste feesteditie van Erfgoeddag met als thema ‘De nacht’ deed bij de erfgoedwerkers van de West-Vlaamse erfgoedcellen en Achthoek een belletje rinkelen. Velen onder hen waren vroeger lid van een jeugdbeweging en herinnerden zich nog spannende nachtspelen. Waarom geen spannend Erfgoed(nacht)spel maken dat jeugdbewegingen laat kennis maken met het erfgoed uit hun buurt?

"Twee verschillende ‘werelden’ zijn op een speelse manier samen gekomen."

Het resultaat is een toolkit om een Erfgoed(nacht)spel te ontwikkelen voor leden van jeugdbewegingen tussen 13 en 16 jaar. Het is niet zomaar een spel, maar eentje...

  • met een erfgoedtwist
  • te spelen in elke gemeente
  • op basis van een app

Er zijn 4 mogelijke spelformats: 

  • ErfgoedCluedo - de verijdeling/het plegen van de moord
  • ErfgoedSmokkelspel - de expeditie voor het gestolen verleden
  • ErfgoedInscape - de bevrijding van het bedreigde verleden
  • ErfgoedQueeste - de zoektocht naar de verstekeling uit het verleden

Naar de toolkit

Heb je, als jeugdvereniging zin om een Erfgoed(nacht)spel te maken?
Klik hier

Wil je als erfgoedorganisatie jeugdbewegingen benaderen om samen met hen een Erfgoed(nacht)spel te maken?
Klik hier