Erfgoeddag maakt school

Naar aanleiding van Erfgoeddag 2022 ontwikkelt de erfgoedcel extra aanbod op maat van scholen. Omdat erfgoededucatie altijd belangrijk is, trekken we de kaart van een permanent aanbod. Ook na Erfgoeddag dus zetten deze initiatieven leerkrachten en klassen verder op weg.

Aan de bak met cultuur

In het verlengde van Erfgoeddag verdelen we naar elke kleuter-, lagere en middelbare school een 'fichebak' vol tips en inspiratie om rond cultuur en erfgoed te werken met de klas. Kant-en-klare pakketten, bezoek in de klas of uitstapjes dichtbij en verder weg, het komt allemaal aan bod. Het type activiteit en de doelgroep worden telkens aangeduid via een kleuren- en codesysteem.

Komen we interessant aanbod op het spoor of ontwikkelen we zelf een nieuw educatief pakket, dan sturen we bijkomende steekkaarten op naar de scholen. Zo groeit de ideeënbak steeds verder aan!

Lees meer

De school van toen

Geïnspireerd door het Erfgoeddag-thema, stelden we een inleefpakket samen rond de school van toen. Het bestaat uit 2 koffers: de 'klas van toen' en 'spelletjes van toen'. De koffers zijn apart te ontlenen, maar het is het leukst om ze te combineren. Keer zowel in de klas als op de 'koer' terug in de tijd!

De klas van toen

Aan de hand van verschillende opdrachten en bronnen ontdekken kinderen dat er heel wat verschillen zijn tussen het naar school gaan in de tijd van hun (over)grootouders en de manier waarop zij zelf les krijgen.

Deze koffer bestaat uit voorwerpen en een lerarenbundel.

  • Voorwerpen: Sommige van de voorwerpen zijn authentiek en dateren uit een ver schoolverleden. De voorwerpen waar leerlingen actief mee kunnen experimenteren zijn meestal waarheidsgetrouwe kopieën.
  • In de lerarenbundel geven we informatie over hoe het er vroeger aan toe ging, maar vooral tips om in de klas aan de slag te gaan. Kies de activiteiten uit die op het niveau zijn van jouw klas.

Spelletjes van toen

Wil je leerlingen laten kennis maken met de spelletjes die hun ouders en grootouders speelden toen ze klein waren? In deze speelkoffer vind je materiaal voor 19 spelen. Bij elk spel hoort een kaartje. Hierop staat wat je nodig hebt en hoe het spel gespeeld wordt.

Meer lezen

Workshops in Wetteren en Laarne

In Wetteren en Laarne zetten we met lokale partners en scholen een Erfgoeddagtraject op. In Wetteren werkten we samen met Agnes en Roel van de Van Hauwermeirsmolen en lag de focus op de evolutie van de fotografie. In Laarne gingen leerlingen aan de slag met erfgoed en hedendaagse kunsttechnieken, in de schaduw van het kasteel.
 

Ontdek digitale lespakketten op erfgoedwijs.be

Ken je Erfgoedwijs al? Dat is dé plek waar alle erfgoededucatieve materialen gebundeld worden. Je kan er talloze educatieve materialen en pakketten downloaden die in het erfgoedveld reeds ontwikkeld zijn door erfgoedcellen, archieven, musea, vrijwilligersorganisaties ... Erfgoedwijs is een deelsite van KlasCement.

Bekijk de lespakketten op Erfgoedwijs

Voorjaar 2022 lanceren we ook nog deze educatiepakketten