Erfgoeddag maakt school

Dijk92 nodigt je uit voor de Erfgoeddag-week voor scholen, van 25 tot 29 april 2022. Erfgoeddag trekt die week de kaart van het onderwijs en zet zijn beste beentje voor jou en jouw leerlingen voor. Hieronder stellen we de plannen even aan je voor, lees je verder?

De erfgoedklasbak: geef een uur aan cultuur!  

  • Zoek je graag naar verbanden tussen uw school en het breed culturele-maatschappelijke veld?  
  • Wil je jouw leerlingen laten leren vanuit een niet-schoolse context? 
  • Ben je geïnteresseerd in hoe erfgoed een rol kan spelen bij zowat elk schoolvak in de lagere of secundaire school? 
  • Wil je als leerkracht zich laten ondersteunen door mensen met specifieke expertise en vaardigheden? Vaardigheden die je ook belangrijk vindt voor jouw leerlingen?  

Heeft u op één of meerdere van deze vragen ‘ja’ geantwoord? Laat dan één uur lang een erfgoedklasbak uw klas overnemen.

Je weet ongetwijfeld dat tal van musea en archieven een educatief aanbod hebben om ù tegen te zeggen. Tijdens deze Erfgoeddag-week komen zij, en tal van andere erfgoedorganisaties naar jouw klas toe. Gratis, én met een uniek aanbod. Een (erfgoed)expert in jouw klas kan bijvoorbeeld een gepassioneerd verhaal brengen, een interactieve les met spelelementen presenteren of een interessante debatoefening voeren. We verzamelen zo veel mogelijk sprekers, of liever onze ‘erfgoedklasbakken’, die een uurtje lang jouw klas tijdens de Erfgoeddag-week gepassioneerd onderdompelen in erfgoedverhalen. Ongetwijfeld biedt dit ook voor jou interessante koppelingen naar tal van algemene leerdoelen en sleutelcompetenties.  Spannende verhalen, inzichten en voorbeelden uit de erfgoedpraktijk: niet te missen! 

Klinkt goed, en nu?

Onze Erfgoedklasbakken zijn er klaar voor en nemen jouw les voor deze gelegenheid graag een keertje van je over. Om dit te kunnen waarmaken, wil de coördinatiecel Erfgoeddag je eerst een paar vragen stellen. Zo kunnen zij jou beter van dienst zijn. Ze bundelen alle aanmeldingen en gaan hier samen met de erfgoedmedewerkers in Vlaanderen en Brussel mee aan de slag. In de loop van november en december nemen zij dan contact met je op.

Interesse? Laat het ons weten!

Word als VIP ontvangen in een erfgoedorganisatie in uw buurt

Schoolfoto

“Zo’n kans krijgen we nooit meer, dus we doen mee!” Vanuit dat uitgangspunt ontwikkelen musea, archieven, erfgoedbibliotheken, ambachtlui, heemkringen, etc. momenteel een uniek aanbod voor uw klas. 

  • Je klas wordt verwelkomd als VIP, met bv. een onthaal of uitzwaai zoals u nooit eerder meemaakte. 
  • Jouw leerlingen worden rondgeleid met een exclusieve kijk achter de schermen, een persoonlijke tour onder de vleugels van de conservator, de nachtwaker, ... 
  • Of volg een verrassende workshop die anders niet in het aanbod zit. Hoe bewaar ik mijn schoolrapporten? Hoe schrijf ik een persoonlijke ‘tentoonstellingstekst’ bij mijn eigen verzameling? Hoe stel ik mijn familiegeschiedenis samen? 

Het aanbod aan activiteiten tijdens de Erfgoeddag-week 25 tot en met 29 april 2022 kan je vanaf november ontdekken via Cultuurkuur.

Naar Cultuurkuur

Ontdek digitale lespakketten op erfgoedwijs.be

Ken je Erfgoedwijs al? Dat is dé plek waar alle erfgoededucatieve materialen gebundeld worden. Je kan er talloze educatieve materialen en pakketten downloaden die in het erfgoedveld reeds ontwikkeld zijn door erfgoedcellen, archieven, musea, vrijwilligersorganisaties ... Erfgoedwijs is een deelsite van KlasCement.

Bekijk de lespakketten op Erfgoedwijs