Aan de bak met cultuur

Onze regio is rijk aan mensen, plekken en activiteiten die leerkansen bieden op vlak van cultuur en erfgoed. Het overzicht bewaren is niet altijd eenvoudig. De erfgoedcel speelt hierop in met een 'fichebak' vol tips en inspiratie.

In het verlengde van Erfgoeddag 2022 verdelen we naar elke kleuter-, lagere en middelbare school in de Dijk92-regio een 'fichebak' met daarin steekkaarten. Op de steekkaarten staat informatie over kant-en-klare educatiepakketten, bezoek in de klas, uitstapjes dichtbij en verder weg,...

Het type activiteit en de doelgroep worden telkens aangeduid via een kleuren- en codesysteem:

Focus op digitaal en regionaal aanbod

De fichebak heeft niet de bedoeling een papieren weerslag te zijn van digitale platformen zoals Klascement. De focus ligt dan ook op lokaal en regionaal aanbod dat vaak minder zichtbaar en bekend is. Van mensen en organisaties waarvan je misschien niet meteen verwacht dat ze een aanbod hebben voor scholen. Soms zijn de activiteiten op een steekkaart minder regio gebonden. Daarbij selecteerden we de activiteiten waarvan we denken dat ze gemakkelijk naar een lokale context kunnen vertaald worden.

Een bak die groeit

Bevat de fichebak alles wat er te doen is op vlak van cultuur en erfgoed in de regio? Nog niet! Komen we interessant aanbod op het spoor of ontwikkelen we zelf een nieuw educatief pakket, dan sturen we bijkomende steekkaarten op naar de scholen. Zo groeit de ideeënbak steeds verder aan. In de fichebak zitten ook lege steekkaarten. Op die manier kunnen leerkrachten ook zelf ideeën delen met collega's.

Downloads

Al eens grasduinen in de collectie steekkaarten? Je bekijkt ze hier digitaal, per categorie:

Ga zelf aan de slag
Hoog bezoek
Op stap in de regio
Wat verder weg

Ook op een steekkaart verschijnen?

Heb jij (of jouw organisatie) een aanbod voor scholen dat je graag wil promoten via een steekkaart?
Bezorg ons een korte beschrijving met foto en meer praktische informatie (locatie, kostprijs, duurtijd en doelgroep).