Beeldhouwwerk tongenslijpers

Daens en tongenslijpers in Denderbelle

op 07.09.2021

Denderbelle heeft misschien geen grote heren zien passeren die er waterburchten of kastelen achterlieten, maar het wemelt er wel van verhalen die eeuwen teruggaan in de tijd en verbonden zijn met de kleppers uit de geschiedenisboeken. 

Neem nu het voormalige Sintemettencafé aan ‘t Klein Gent: ‘Begin 1900 werd die herberg uitgebaat door de champetter, zijn echtgenote en hun veertien kinderen,’ vertelt Kris Beeckman, voorzitter van de Kerkfabriek.

'De pastoor weigerde hem te zalven toen hij zwaar ziek werd.'

Kris Beeckman

 ‘Ze waren sociaal bewogen Daensisten en verdeelden het krantje van Daens in hun café. De toenmalige burgemeester en pastoor hebben de champetter daarom op non-actief gezet. Bovendien weigerde de pastoor hem te zalven toen hij zwaar ziek werd en kwam de onderpastoor stiekem 's nachts de laatste sacramenten toedienen. Het verhaal illustreert dat Daens niet alleen een Aalsters verhaal is, maar ook het leven van de mensen in Denderbelle beïnvloedde.’

Beeldhouwwerk tongenslijpers

Tongenslijpers

De beeldengroep ‘De Tongenslijpers’ van Patrick Heuninck en café ‘de Tongenslijper’ verwijzen allebei van de bijnaam van de Bellenaars. De bijnaam ‘Tongenslijpers’ zou volgens Kris Beeckman verwijzen naar de roddelpraktijken van een medewerkster van een notaris. ‘Door haar wilde verhalen over wat zich achter de muren van het kantoor afspeelde, ging de notaris op de fles. De traditie wil dat de tong van achterklappers van het dorp geslepen werden om hen verbaal te kortwieken.’

Monument

Denderbelle kende een ‘Orde van de Tongenslijpers’ en organiseert nog elk jaar tijdens de Belle Kermis een tongenworp. Bovendien is er een lokaal tweegranenbiertje vernoemd naar het gebruik.

Tekst: Bart Vanacker