Wie kent nog het verhaal van hoe vuilaerde schoonaarde werd en van het misleidde koppel Stien en Lies uit Kalken? Van de tientallen volksverhalen die in de regio ontstonden, zijn er nog maar een paar in leven.

Daarom lanceerde de erfgoedcel in 2018 het volksverhalenboek Niet bang te krijgen. In Niet bang te krijgen gaat de negenjarige Lisse 's nachts op avontuur doorheen de 9 Dijk92-gemeenten. Ze wordt begeleid door vreemde figuren als de Lange Man, Osschaert en Kludde. Ze vertellen haar bizarre verhalen en proberen haar schrik aan te jagen, maar Lisse is niet bang te krijgen. 

Een regionaal product

Voor dit project werkte de erfgoedcel samen met een auteur en illustrator uit de regio. Jeugdauteur Do Van Ranst woont in Hamme. Zijn werk werd meerdere malen bekroond met onder andere de Deutsche Jugendliteraturpreis en De Leeswelp. Zijn boeken werden vertaald in het Duits, Deens en Koreaans. Van Ranst ging aan de slag met een verzameling volksverhalen. Hij maakte een selectie van de meest tot de verbeelding sprekende verhalen en herschreef ze tot één groot fantasierijk verhaal van alle tijden en voor jong en oud. 

Het boek werd prachtig geïllustreerd door Wetteraar Wim Finck. Met zijn authentieke, geschilderde tekeningen weet hij de mysterieuze sfeer waarin kwelgeesten, spoken en heksen vertoeven perfect te vatten.

Kinderen vanaf 10 jaar kunnen Niet bang te krijgen gemakkelijk zelf lezen. Voor jongere kinderen is het het perfecte voorleesboek. Wil je de verhalen voorlezen aan een grotere groep kinderen? Dan komen onze kamishibai misschien van pas. Kamishibai zijn houten Japanse verteltheaters waar je prenten kan instoppen. Je ontleent een kamishibai, het boek en prenten van Niet bang te krijgen in de 9 dijk92 bibliotheken.

Waar te koop?

Het boek is nog in beperkte oplage verkrijgbaar via de erfgoedcel. Je hebt al een boekje voor 5 euro.

Een boek aankopen